Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomen žrtava Domovinskoga rata Vinkovaca i Vukovara

Vinkovci (IKA)

Na uočnicu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u četvrtak 17. studenoga, večernje euharistijsko slavlje u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona za sve žrtve Domovinskoga obrambenog rata Vinkovaca i Vukovara, predvodio je domaći župnik Florijan Kvetek.

Na početku misnoga slavlja župnik je rekao: „Hvala je jedna od najljepših riječi koju čovjek može izreći, te nas ona podsjeća da nam po drugim ljudima dolazi dar Božje dobrote. Ovom svetom misom došli smo reći Bogu hvala na daru slobode, na ljudima kojima je sloboda ostvarena. Nismo se okupili samo slaveći i prisjećajući se onih dana, nego nas ta sjećanja, ali i naviješteno Evanđelje, pozivaju da i danas budemo graditelji mira i slobode. U onim danima svi smo disali kao jedno, osjećali kao jedno, jer dar mira i slobode, gradi jedinstvo. A jedinstvo i zajedništvo oko bitnoga trebamo nastaviti graditi svakoga dana, ostavljajući po strani vlastite ciljeve, ambicije, ego, stavljajući u središte ono što nas spaja i ujedinjuje, stavljajući u središte drugoga čovjeka. Mir i sloboda, koju smo ostvarili, svakoga je dana na ispitu, i pozvani smo nastaviti graditi mir i slobodu u sadašnjem trenutku.“

Suslavio je domaći župni vikar Dominik Nedeljković. Nakon mise formirana je kolona sjećanja do murala 12 redarstvenika ispod podvožnjaka u Ulici Kralja Zvonimira na izlazu iz Vinkovaca u smjeru Nuštra. Prigodnu molitvu, uz sudjelovanje župnika Župe sv. Nikole, biskupa, u Vinkovcima Ivana Đakovca, predvodio je vlč. Nedeljković. Nakon molitve uz predvođenje s. Snježane Kmet, otpjevana je pjesma Zdravo Djevo. Brojni sudionici kolone sjećanja položili su svijeće podno murala.