Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Leopolda Mandića u istoimenoj župi u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Svetkovina sv. Leopolda Mandića proslavljena je u četvrtak 12. svibnja u Župi sv. Leopolda Mandića u Slavonskom Brodu u naselju Mikrorajon. Središnje misno slavlje predvodio je vlč. Tomislav Ćorluka, župnik brodske Župe Bezgrješnog Srca Marijina u naselju Budainka.

Ocrtavajući život i djelo sv. Leopolda, vlč. Ćorluka je u homiliji naglasio njegovu blagost, strpljivost i milosrđe kojima je privlačio mnoge ljude te su mu i po više sati čekajući u redovima dolazili na ispovijed kako vjernici laici tako i svećenici, redovnici i redovnice.

„Iako niskoga rasta Božjom dobrotom i ljubavlju bio je doista velik. Mnogo je trpio, ali je to prikazivao za spasenje duša. Častio je Blaženu Djevicu Mariju povjeravajući joj potrebite. Bio je veliki molitelj, poslušan svog Pastiru – Gospodinu. Ukazivao je na važnost čestog pristupanja sakramentu pomirenja svjestan da će tako ljudi najlakše susresti Gospodina. Imao je uši, srce, vremena i suosjećanja za ljude te i danas hodočasnici rado dolaze u baziliku u Padovi u sobu u kojoj je više od 40 godina od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati svakoga dana ispovijedao“, rekao je, uz ostalo, propovjednik Ćorluka.

Župljanima je posvijestio da imaju velikog zagovornika na nebu i potaknuo ih da mu se i dalje utječu u molitvi. Domaći župnik Robert Farkaš zahvalio je predvoditelju što je potaknuo njegove župljane da se s pouzdanjem u zagovor sv. Leopolda trude biti Božji.

Za proslavu svog nebeskog zaštitnika sv. Leopolda Mandića župljani su se pripremali trodnevnicom koja je trajala od ponedjeljka 9. do srijede 11. svibnja. Večernju misu s homilijom prvoga je dana predvodio domaći sin vlč. Krešimir Iljazović, a drugoga vlč. Krunoslav Karas, župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju.

Na uočnicu svetkovine u srijedu 11. svibnja večernje misno slavlje predvodio je župnik Robert Farkaš. Poslije mise slijedila je zavjetna procesija s kipom sv. Leopolda koji su ulicama Župe nosili župljani i svečevim moćima koje je nosio župnik Farkaš. Na postaji u jednoj ulici župnik je predmolio pobožnost sv. Leopoldu i sve svoje župljane povjerio zagovoru ovoga sveca. Misna slavlja animirao je župni zbor predvođen prof. Kristinom Udovičić.