Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Petra i Pavla u Kaptolu

Kaptol (IKA)

Rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu prečasni Matija Pavlaković predvodio je središnje euharistijsko slavlje u srijedu 29. lipnja, na svetkovinu apostolskih prvaka u Župi sv. Petra i Pavla u Kaptolu.

Misu su suslavili generalni vikar Požeške biskupije i župnik Župe Bezgrješnog začeća BDM Želimir Žuljević, dekan Kaptolačkog dekanata Robert Mokri, domaći župnik Mario Rašić u zajedništvu s drugim svećenicima.

Na početku mise preč. Pavlaković čestitao je svetkovinu župniku, njegovim suradnicima, svima koji su uključeni u život župe, koji pomažu djeci u odgoju i rastu u vjeri i ljudskosti, koji svjedoče kršćansku ljubav međusobno, a naročito prema ljudima u potrebi.

U homiliji je kazao da kod svetoga Petra i Pavla ima puno toga što zadivljuje, ne samo u svjetlu njihova životopisa, nego i u svemu što je plod njihove vjere i njihova apostolskog djelovanja. Njihov je život ugrađen u početke Crkve koja je rasla i koja svjedoči životnost Isusa Krista do naših dana, od duhovnosti koja je zaživjela u kršćanskoj ljubavi u brizi za najpotrebnije do velebnih djela koja su se očitovala u darovima srca i uma ljudi vođenih Kristovim Duhom.

„Apostol Petar, premda u početku nesiguran i sumnjičav, nakon Isusovih znamenja i čudesnih djela zahvaćen je oduševljenjem, ali ubrzo i suočen s razočaranjem i sa svojom slabošću. Njegova spremnost i iskrena vjera, ali i njegovo kajanje i duboka bol, primili su ključeve nebeskoga kraljevstva. Odgovor koji je dao o Isusu kao živomu Bogu trebao je dozrijevati u suzama i sumnji da bi svakomu čovjeku Kristovo kraljevstvo bilo blisko. Trebao je dobiti dozreli odgovor ljubavi koji može izgovoriti svaki čovjek koji priznaje svoju malenost. Petrov odgovor na Isusovo pitanje: ‚Ljubiš li me?‘ nije iznikao iz nedohvatljive veličine, iz uvida koji su dostupni samo nekima, nego iz rastuženoga srca koje voli. Taj odgovor i mi danas ponavljamo i nosimo ga na oltar i u svoje živote: ‚Gospodine, ti sve znaš; ti znaš da te volim‘“, istaknuo je propovjednik.

Dodao je da je apostol Pavao, koji je bio uvjeren da poznaje sve odgovore i da su mu jasni i put i cilj, morao proći kroz neočekivanost pada, kroz potrebu da ga u sljepilu drugi vode do motrišta i pogleda koji živi od snage drukčijega svjetla. „Petar je dao odgovor koji nije razumio bez izdaje Učitelja, a Pavao je nosio odgovore koji su urodili sljepilom. Baš kao i Petar, apostol naroda nam ostavlja rečenicu u kojoj se vidi cijeli njegov život, a koja je i nama danas darovana. Pavao piše Korinćanima: ‚Ja sam najmanji među apostolima i nisam dostojan zvati se apostolom jer sam progonio Crkvu Božju. Ali milošću Božjom jesam što jesam i njegova milost prema meni ne bijaše zaludna.‘ (1 Kor 15, 9-10) On koji je mislio da posjeduje sve: i znanje i moć i životne odgovore, jasno daje do znanja: ‚sve gubitkom smatram‘. On je otkrio dragocjenost koju je objavljivao drugima“, pojasnio je preč. Pavlaković.

Poručio je da te dvije rečenice: ‚Gospodine, ti sve znaš‘ i ‚Milošću Božjom jesam što jesam‘ otkrivaju ljepotu Crkve.

Vjernici su pozvani svjedočiti kao Crkva koja živi od malenosti i ljubavi, kao stablo koje ima korijenje u nebu, a plodove na zemlji., u vremenu koje nameće drukčiju sliku. To je slika stabla koje raste iz zemlje, kojemu ne treba nebo i koje daje svoje neprobavljive plodove onima koji ih nasilno ubiru trgajući grane, ne primjećujući da od odbačenih grana na preobraženu tlu nastaje križ, drvo života pred kojim u svome srcu zahvalno ponavljamo: ‚Gospodine, ti sve znaš.‘ – zaključio je predslavitelj.

Na kraju slavlja župnik Rašić zahvalio se predvoditelju. Zatim je čestitao Dan općine nazočnom načelniku Mili Pavičiću i zahvalio mu za sve što čini za napredak općine, na svim projektima koje je pokrenuo i koje planira pokrenuti, kao i na pomoći koju Općina pruža župi. Čestitku je uputio i uredniku monografije o Kaptolu prof. dr. Krunoslavu Matešiću te voditelju župnog zbora maestru Josipu Prajzu. Zahvalu je uputio i županici Antoniji Jozić, čiji je izaslanik bio zamjenik županice Ferdinand Troha, na pomoći i susretljivosti koju pokazuje prema toj općini.