Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević čestitao židovima Pesah

Požega (IKA)

U povodu blagdana Pesaha požeški biskup Antun Škvorčević uputio je 13. travnja 2022. Kotelu Da-Donu, glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj i Lucianu Moši Preleviću, glavnom rabinu Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj čestitku koju prenosimo u cijelosti.

Ovih dana rat u Ukrajini očituje da je i suvremeni čovjek biće ranjeno zlom te se lako može opredijeliti za porobljavanje drugoga, nanošenje nasilja, ubojstava, razaranja i svakovrsne druge nepravde. Proslava Pesaha usred navedenih teških zbivanja dragocjen je podsjetnik na izlazak židovskog naroda iz egipatskog ropstva i slobodu koja se ostvarivala vjernošću Božjim pravilima ili deset zapovijedi, što ih je Svevišnji po sluzi svome Mojsiju darovao narodu kao jamstvo saveza, sklopljenog s njime. Povijest čovječanstva snažno nas uvjerava da je održavanje deset Božjih savezničkih riječi i danas put pojedinačnog i zajedničkog izlaska iz ropstva zla u slobodu.

Dok od srca čestitam Pesah Vama, cijenjenim suradnicima i svim članovima židovske zajednice u Hrvatskoj, usrdno molim da Bog saveza i slobode zaustavi ropstvo i stradanje koje rat širi u Ukrajini te se uspostavi mir po mjeri i na temelju deset Božjih zapovijedi.