Budi dio naše mreže
Izbornik

Zajednička izjava predsjednikâ CCEE-a i CEC-a povodom Vremena stvorenoga svijeta 2021.

St. Gallen (IKA)

Zajednička izjava predsjednikâ CCEE-a i CEC-a povodom Vremena stvorenoga svijeta 2021.

Dom za sve? Obnoviti Božji oikos

Zajednička izjava predsjednikâ CCEE-a i CEC-a povodom Vremena stvorenoga svijeta 2021.

»Gospodine moj, ako sam stekao milost u tvojim očima, nemoj mimoići svoga sluge« (Post 18, 3). U pustinji, dok je sjedio na ulazu u svoj šator u najtoplije doba dana, Abraham se pokazao gostoljubivim i velikodušnim i, zahvaljujući malo vode i komadu kruha podijeljenih s drugima, otkrilo mu se Božje obećanje. Starac, pun vjere, shvatio je da se siromaštvo duha sastoji u napuštanju svake preuzetne težnje da se pronađe rješenja za sve probleme, stavljajući ponizno i strpljivo svaku nadu u Boga.

Biblijski znak Abrahamova šatora ove je godine izabran da predstavlja naše predano zalaganje oko skrbi za naš “zajednički dom”, skrbi za stvoreni svijet, u duhu prihvaćanja i dijaloga.

Mudrost tog biblijskog teksta baca svjetlo na put i djelovanje Crkava u Europi, koje žele osnažiti svoje predano zalaganje oko očuvanja stvorenoga svijeta, da bi se tako mogao obnoviti Božji oikos, kako glasi tema izabrana za ovogodišnju proslavu Vremena stvorenoga svijeta, kako bi svijet mogao postati domom za svu Božju djecu, bez isključivanja bilo koje vrste.

Oikos, na grčkom, znači ‘dom’, ono što je domaće i poznato, ono čemu se posvećuje brigu, što predstavlja zajednički interes, ali i zajedničku odgovornost. Zato obnoviti Božji oikos, zajednički dom koji dijelimo, pretpostavlja prije svega činiti sve što je u našoj moći kako bi se cijelu ljudsku obitelj ujedinilo u traženju cjelovitog i održivog razvojem koji će svi pravično dijeliti.

Takav razvoj zahtijeva da se poboljša kvaliteta našega odnosa sa Stvoriteljem, našega ljudskog života, naših odnosa s drugima i s prirodom. Duh nesebičnog prihvaćanja i iskrenog dijaloga koji je pokazao Abraham želi biti i za nas, europske kršćane, izraz ljubavi koja se daruje, rađajući ljudska i duhovna iskustva prožeta sviješću da svi, zajedno i bez isključivanja, nastanjujemo Božji oikos, zajednički dom koji je Bog povjerio nama, našoj zajedničkoj odgovornosti.

S pravim duhom prihvaćanja i dijaloga, želimo svojim razmišljanjima i svojom molitvom pridonijeti dvama važnim predstojećim sastancima na vrhu koje su ove godine priredili Ujedinjeni narodi: to su Konferencija o bioraznolikosti, koja će se održati u Kunmingu u Kini, kao i 26. Konferencija stranaka o promjeni klime (COP 26), koja će se održati u Glasgowu, u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mnogo od onoga što naše kršćanske Crkve u Europi mogu ponuditi kao doprinos međunarodnoj zajednici potječe od hrabrih inicijativa i dobrih praksi kojih je sve više u našim crkvenim zajednicama.

S istinskim osjećajem pripadnosti Kristovoj Crkvi, nastojimo biti velikodušni graditelji civilizacije koja cijeni i čuva sve što je ljudsko i koja zna dati pravu vrijednost onome što je Božji dar u životu ljudi.

Kada se nađemo pred pitanjem: »Dom za sve?«, to želi biti naš odgovor, utkan u dobru volju i konkretno zalaganje oko svakodnevnog obnavljanja Božjeg oikosa. Samo ako budemo znali provoditi u djelo pravdu i govoriti istinu koju nosimo u srcu, ako ne budemo nanosili štetu svome bližnjemu, tada ćemo biti dostojni »prebivati u šatoru Gospodnjem« (Ps 15 [14]) i njegov će “oikos” doista biti dom za sve.

Pozivamo sve kršćane u Crkvama u Europi, u župama, crkvenim zajednicama i svaku osobu dobre volje da poštuju Vrijeme stvorenoga svijeta, koje traje od 1. rujna do 4. listopada, i da to smatraju prigodom da se slavi dar stvaranja u ekumenskom duhu, ujedinjeni u molitvi i djelovanju. Pozivamo, k tome, sve na molitvu za svjetske sastanke na vrhu koji će se održati ove jeseni, to jest za Konferenciju Ujedinjenih naroda o bioraznolikosti i COP 26, kako bi bili povoljna prigoda da se poduzme potrebne korake koje zahtijeva klimatska izvanredna situacija.

26. kolovoza 2021.

Christian Krieger, predsjednik CEC-a                                     Kardinal Angelo Bagnasco, predsjednik CCEE-a