Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdrav mons. Vukšića na početku 25. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH

Zagreb (IKA)

Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić izrekao je na početku 25. zasjedanja HBK i BK BiH, u ponedjeljak 23. siječnja 2023., u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, pozdravni govor koji prenosimo u cijelosti.

Draga braćo,

u ime članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, na početku ovoga jubilarnog 25. zajedničkog zasjedanja srdačno pozdravljam sve vas članove Hrvatske biskupske konferencije sa željom i molitvom da naš rad bude plodan te na korist Kristovim vjernicima u našim biskupijama i hrvatskoj inozemnoj pastvi, kao i svim drugim ljudima s kojima živimo.

Na poseban način pozdravljam novoga zadarskog nadbiskupa Milana. Čestitam ti, dragi brate, i molim da te sveta Stošija, na čiji blagdan si preuzeo vodstvo nadbiskupije, uvijek prati svojim zagovorom. A dragom nadbiskupu Želimiru, zahvaljujem za mnoga dobra kojima je obogatio Crkvu Kristovu svojim službama u Dubrovniku i Zadru, za suradnju naših biskupskih konferencija, za prijateljstvo i solidarnost s Crkvom u Bosni i Hercegovini i, naravno, za služenje u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji čiji je bio svećenik, i u Sarajevskoj nadbiskupiji u kojoj je obnašao važne službe poglavara i profesora budućih svećenika. I obojici neka budu blagoslovljeni svi budući dani.

S obzirom na to da zasjedamo u Zagrebu, u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije, smatram potrebnim zahvaliti za vašu gostoljubivost, kojom nas u ovim prostorima primate ne samo kad dolazimo službeno, nego i kad god nas neka potreba dovede u ove krajeve. Zahvaljujemo vam također za dosadašnju lijepu „prekograničnu suradnju“, čega je znak također ovo zasjedanje i njegov dnevni red na kojemu je i tema Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, i neka tako, pa i još bolje u onomu što je potrebno, bude i ubuduće. I čini se također prikladnim čestitati što država Hrvatska uspješno nastavlja proces europskih integracija, te izraziti nadu da će, ulaskom u schengenski prostor i eurozonu, na najbolji način iskoristiti sve mogućnosti koje joj, u tim političkim okolnostima, nudi nova pravna, gospodarska i stvarna situacija te da će Hrvatska također ubuduće pomagati Bosni i Hercegovini na putu istih integracija.

Vjerojatno vam je poznato da je Europsko vijeće 15. prosinca 2022. odlučilo Bosnu i Hercegovinu prihvatiti kao kandidata za Europsku uniju, što smo mi biskupi sutradan pozdravili sa zasjedanja Stalnoga vijeća. Međutim, mnogo prije toga, iz istoga središta postavljeno je 14 prioriteta za reforme. Njih Bosna i Hercegovina mora ispuniti prije nego što mogne prijeći u fazu otvaranja službenih pregovora o pristupanju. To jest, potrebno je provesti reforme koje će omogućiti da se izbori provode u skladu s europskim standardima i osigurati rezultate na svim razinama institucionalnog okvira, uključujući i ustavnu reformu. Tu su i drugi uvjeti kao što je funkcioniranje pravosuđa, jačanje borbe protiv korupcije i organiziranoga kriminala te uspostavljanje učinkovite koordinacije upravljanja granicama, jačanje zaštite ljudskih prava, osiguranje slobode izražavanja i medija, poboljšanje zaštite ranjivih kategorija društva te osiguranje završetka reformi javne uprave.

Hvala vam za strpljenje, i neka i ovo naše zasjedanje bude doprinos u službi jačanja Crkve Kristove, duhovne obnove svih nas njezinih članova, evangelizacije i širenja prijateljstva i bratskih osjećanja među svim ljudima.

 ✠ Tomo Vukšić,
predsjednik BK BiH