Budi dio naše mreže
Izbornik

Rektor Tanjić na otvorenju skupa Etnokulturni identitet Hrvata u Vojvodini: povijesni i suvremeni procesi

Zagreb (IKA)

Pozdravni govor rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta, prof. dr. sc. Željka Tanjića na otvorenju znanstveno-stručnog skupa Etnokulturni identitet Hrvata u Vojvodini: povijesni i suvremeni procesi, 9. listopada 2019., Zagreb, HKS.

Hvaljen Isus i Marija!

Zahvalan Bogu na ovome danu, sve vas srca ispunjenog radošću pozdravljam. Posebna nam je čast i radost da je danas s nama predstavnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske gospodin Milan Bošnjak, koji je ujedno i izlagač na skupu te gospođa Dubravka Đurić Nemec iz Ministarstva kulture, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za razvoj kulture i umjetnosti i međunarodnu kulturnu suradnju, iz institucija koje su financijski pomogle održavanje današnjega skupa u Zagrebu i njegovoga drugog dijela u Subotici sa studijskim putovanjem u Vojvodinu. Također, pozdravljam dr. sc. Ivana Tepeša, zamjenika ravnatelja Hrvatske matice iseljenika.

Osobito nam je zadovoljstvo da je danas s nama gospodin Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, predstavnik hrvatske manjine u Republici Srbiji i institucije koja će pomoći održavanje drugoga dijela skupa koji će biti u Subotici. Pozdravljam predstavnike znanstvenih, kulturnih institucija, medijskih kuća, prorektore, pročelnike, profesore i studente Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i sve prisutne u dvorani.

Poštovani, hvala vam što ste danas s nama i što ste svojim dolaskom pokazali da cijenite djelovanje Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i njegov doprinos u naporima istraživanja povijesti, kulture i identiteta Hrvata izvan Hrvatske. Naše Sveučilište želi da ovakvi skupovi budu dio redovitih sveučilišnih aktivnosti i oni su dio naše šire znanstvene strategije, znanstvene i nastavne djelatnosti.

Ovaj skup je na tragu znanstvenoga skupa „Demografske promjene i kulturna baština Hrvata Boke kotorske“ koji je održan prije dvije godine na našem Sveučilištu, a kojega su također podržali Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture. Planiramo u narednom razdoblju organizirati znanstvene skupove koji će biti posvećeni i drugim hrvatskim autohtonim manjinama i hrvatskom iseljeništvu. Međutim, ne želimo se samo zadržati na održavanju znanstvenih skupova, već smo odlučili znanstvene i nastavne kapacitete Sveučilišta staviti u funkciju akademskoga osnaživanja hrvatskih zajednica izvan Republike Hrvatske. U tom smislu smo ponudili mogućnost besplatnoga studiranja na dodiplomskim, diplomskim i doktorskim studijima Hrvatskoga katoličkog sveučilišta za pripadnike hrvatskoga naroda izvan Republike Hrvatske. Program je zaživio i od ove godine imamo studenta na preddiplomskom studiju sociologije koji nam dolazi iz Crne Gore. Na doktorskom studiju povijesti imamo kandidata koji je danas s nama u ulozi izlagača, mladoga kolegu povjesničara Vladimira Nimčevića koji dolazi upravo iz Vojvodine.

Povijest i kultura Hrvata u Vojvodini je višestoljetna, bogata, raznovrsna, i što nam je osobito drago, i dalje živa o čemu ćemo imati prilike više čuti tijekom izlaganja naših sudionika. Kulturu Hrvata u Vojvodini smatramo i dijelom vlastite, te kao takva ona zaslužuje veću pozornost i potporu iz matične domovine.

Nalazimo se u dvorani „Bl. kardinala Alojzija Stepinca“ koji je osobito pomagao i posjećivao svoje sunarodnjake na prostoru današnje Vojvodine. Citirat ću riječi bl. Alojzija Stepinca iz Subotičkih novina (br. 16, od 19. IV. 1940.) upućene Hrvatima u Vojvodini: „Ta veže nas zajednička burna i krvava prošlost. Veže nas naš zajednički dragi hrvatski materinski jezik. Veže nas jedna sveta vjera katolička, koja čini bez sumnje najčvršći vez među nama.“

Uz istu poruku koja ima jednaku snagu i danas, upućujem pozdrave u svoje osobno ime, u ime velikoga kancelara Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, nadbiskupa i metropolita zagrebačkoga kardinala Josipa Bozanića, te prorektora, pročelnika, profesora i studenata Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

Želim vam puno Božjega blagoslova i uspjeha u vašem radu. Hvala vam.