Budi dio naše mreže
Izbornik

Dr. Stjepan Baloban najavio na HKR-u simpozij „Fratelli tutti. Poziv na socijalno prijateljstvo i sveopće bratstvo“

Zagreb (IKA)

Na temu „Fratelli tutti. Poziv na socijalno prijateljstvo i sveopće bratstvo“ u Zagrebu će se u četvrtak, 23. rujna, u dvorani Vijenac održati Simpozij u organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije. U programu Hrvatskog katoličkog radija u emisiji 'Aktualno', dva dana uoči Simpozija, najavio ga je u ime organizatora pročelnik Centra dr. Stjepan Baloban.

U ovoj drugoj socijalnoj enciklici pape Franje, kao i u prvoj ‘Laudato si‘, Svetome Ocu su na srcu, prije svega, čovjek u nevolji, siromašan, odbačen, stavljen na rub društva, a takvih je na svijetu puno i previše, izjavio je za HKR dr. Stjepan Baloban:

„U tom kontekstu nam dolazi i ova enciklika ‘Fratelli tutti‘ koja nam govori o bratstvu, o socijalnom prijateljstvu i na neki način želi nas potaknuti na određene promjene.”

Velikim djelom – smatra dalje on – naglasak kod pape Franje jest: ‘kako promijeniti’, ‘kako se promijeniti’ i ‘kako promijeniti situaciju oko nas’ i o tome će se stoga raspravljati na zagrebačkom simpoziju u četvrtak.

Također dr. Baloban je izrazio uvjerenje kako imaju „dobre teme i izvrsne predavače koji će, kako onima koji će u određenom broju biti prisutni u dvorani, tako onima koji će ih pratiti online, moći pružiti ne samo informacije o sadržaju enciklike nego i to protumačiti”.

„To je ono što bih volio naglasiti: Naša uloga kao teologa jest da mi i tumačimo, a to je onda i hrvatska teologija, kada crkvene dokumente pokušavamo primijeniti na našu konkretnu situaciju u Hrvatskoj” zaključio je pročelnik Centra HBK za promicanje socijalnog nauka Crkve.

Simpozij će započeti ujutro i završiti kasno poslijepodne.

dr. Stjepan Baloban (Foto: IKA)