Budi dio naše mreže
Izbornik

U Firenci održano Mediteransko vijeće mladih

Firenca (IKA)

Mediteransko vijeće mladih održano je u Firenci od 10. do 16. srpnja 2023. kao projekt Talijanske biskupske konferencije i ciljani projekt susreta biskupa mediteranskih zemalja održanog u Firenci u veljači 2022. godine.

Vijeće, sa sjedištem u Firenci, povjereno je Zakladi „Giorgio La Pira“ (Fondazione „Giorgio La Pira“) te drugim firentinskim organizacijama (Fondazione „Giovanni Paolo II.“, Centro Internazionale Studenti „Giorgio La Pira“, Opera per La Gioventù „Giorgio La Pira“). Na prvom susretu Mediteranskog vijeća mladih, uz 36 mladih delegata iz 18 zemalja Mediterana, Hrvatsku biskupsku konferenciju predstavljale su tajnica Ureda HBK za mlade Iva Vrabac i studentica Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta Manda Zrno.

Mladi su u srijedu 12. srpnja sudjelovali na audijenciji u Vatikanu gdje ih je primio tajnik za odnose s državama i međunarodnim organizacijama pri Državnom tajništvu Svete Stolice mons. Paul Richard Gallagher. U slobodnom razgovoru s mladima mons. Gallagher govorio je o važnosti sudjelovanja u političkom životu država te odgovarao na njihova pitanja.

Službena inauguracija Mediteranskog vijeća mladih održana je u četvrtak 13. srpnja u gradskoj vijećnici (Palazzo Vecchio) u Firenci. Mlade je na početku pozdravio firentinski gradonačelnik Dario Nardella, a govore su uputili firentinski nadbiskup kardinal Giuseppe Betori i generalni tajnik Talijanske biskupske konferencije mons. Giuseppe Baturi. U ime delegata okupljenima se obratila Thea Ajami, a predsjednica Zaklade „Giorgio La Pira“ prof. Patrizia Giunti zaključila je govorom u ime Zaklade. Istaknula je da „osobni i individualni susreti donose plodove koji potom sazrijevaju u odnosima među narodima“.

Istaknuto predavanje Dimenzija ekumenskog i međureligijskog dijaloga u mediteranskom kontekstu održao je prof. Roberto Catalano, a nakon predavanja delegati su u radionicama tijekom nekoliko dana raspravljali o temama vjere, zajednice, gostoprimstva i građanskog angažmana.

Na kraju susreta, delegati su predstavili ideje razrađene u skupinama te izglasovali četvoro predstavnika pojedinih područja koji će bliže surađivati u organizaciji vijeća koje će u istom sastavu zasjedati četiri godine.

Tjedan je zaključen misnim slavljem u kapeli Djela za mladež „Giorgio la Pira“ u talijanskom naselju Castiglione della Pescaia.