Budi dio naše mreže
Izbornik

300 godina župne crkve u Baški

Baška (IKA)

Župna crkva Svete Trojice u Baški tijekom 2023. godine slavi jubilej 300 godina od izgradnje. Središnje slavlje upriličeno je o svetkovini Presvetog Trojstva kada se upriličeni svečana akademija i misno slavlje.

Nakon trodnevnice koju je predvodio fra Diego Deklić iz Pule, u subotu 3. lipnja održana je prigodna akademija. U programu su se isprepletala kratka predavanja i glazbene točke. Župnik Baške mons. Ivan Milovčić govorio je teološkom značenju Crkve zajednice i crkve građevine, dr. Anton Bozanić o povijesti župne crkve, a mons. Zvonimir Seršić u izlaganju ‘Tajnoviti sveti razgovori’ o renesansnoj i baroknoj umjetnosti u crkvi. Vlč. mo Josip Vidas izveo je na orguljama dva preludija: Fortunata Pintarića i J. S. Bacha, a sestre Tea Grubišić Mihalić i Dijana Grubišić Ćiković zaključile su cijeli program izvedbama na harfi i violini. Skup je pozdravio i načelnik Baške mr. Toni Juranić te u ime Općine poklonio crkvi novu pokaznicu. Nakon akademije uslijedilo je druženje u vrtu župne kuće.

Vrhunac liturgijske proslave zbio se u nedjelju 4. lipnja. Svečanu euharistiju predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak. U propovijedi biskup Petanjak protumačio je odnos ljubavi i otvorenosti Presvetog Trojstva, istaknuvši da je samo Presveto Trojstvo u svojoj biti i ljubav i otvorenost te potaknuo sve nazočne da danas ispravno žive svoju vjeru imajući povjerenja u milosrdnog Boga, ali i jedni prema drugima. Posebno je naglasio: „U crkvu ne idemo da nam bude lijepo i ugodno, nego da naučimo živjeti!“. Euharistijsko slavlje animirao je zbor pod vodstvom s. Monike Ikić uz orguljašku pratnju mo Vidasa, a ukrasili su ga mali članovi kulturnog društva ‘Šoto’.

Nezaobilazni dio velikog jubileja župne crkve je i materijalni aspekt. Tako je kroz zimu i proljeće, zahvaljujući financijskoj pomoći Krčke biskupije i Općine Baška, u potpunosti obnovljen i uređen cijeli krov.

Program obilježavanja tristote obljetnice nastavlja se kroz cijelo ljeto. U suradnji s Turističkom zajednicom Općine Baška predviđene su tematske šetnje crkvama Baške, koncerti klasične glazbe u samoj crkvi i predstavljanje novog izdanja monografije dr. Bozanića o Župi Baška. U Galeriji Zvonimir u rujnu će biti postavljena i izložba simboličnog imena ‘300’.

Iako je mjesto puno starije, kao i svi hrvatski kašteli na otoku Krku, zbog povijesnih okolnosti Bašćani su se u 16. stoljeću iz kaštela na brdu počeli naseljavati uz more i tako je nastalo novo mjesto ‘pri moru’ ili u žargonu nazvano Primorje, a stara župna crkva posvećena sv. Ivanu Krstitelju polako postala nepraktična. To je novo naselje Baške u 18. stoljeću dobilo i svoju velebnu baroknu župnu crkvu.