Budi dio naše mreže
Izbornik

31. obljetnica pogibije pripadnika Policijske postaje Dalj

Aljmaš/Dalj (IKA)

Hrvatska se u ponedjeljak 1. kolovoza u Dalju prisjetila tragične pogibije 39 hrvatskih branitelja stradalih 1. kolovoza 1991. u obrani Policijske postaje Dalj, objavljeno je na stranici Vojnoga ordinarijata u RH.

Toga dana 1991. godine jedinice motorizirane brigade JNA s pridruženim jedinicama teritorijalne obrane napale su šire područje Dalja i Erduta, nastojeći prodrijeti u Dalj. Policajci Policijske postaje Dalj, s pripadnicima Zbora narodne garde i Civilne zaštite te lokalnim stanovništvom, pokušali su obraniti mjesto odbivši ultimatum za bezuvjetnu predaju. Nakon višesatnog otpora i teških borbi, policijska postaja Dalj je zauzeta čime je u agresorke ruke pao i cijeli Dalj. U okupaciji je tragično poginulo dvadeset hrvatskih policajaca, petnaest pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite.

Službeni program obilježavanja 31. obljetnice počeo je u jutarnjim satima u Aljmašu spuštanjem vijenaca iz plovila u Dunav u spomen na prognano stanovništvo Aljmaša, Dalja i Erduta, koje je 1. kolovoza 1991. teglenicama prevezeno vodenim putem iz Aljmaša u Osijek. Program je nastavljen u dvorištu vinarije Erdut gdje su upaljene svijeće kod spomen obilježja poginulim pripadnicima prve satnije, prve bojne, treće gardijske brigade Hrvatske vojske.

Ispred Postaje granične policije Dalj održan je središnji komemorativni program. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja, poginulim hrvatskim braniteljima počast su odali: obitelji poginulih branitelja, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova državna tajnica Irena Petrijevčanin, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Špiro Janović, izaslanik ministra obrane državni tajnik Branko Hrg, načelnik Policijske uprave osječko–baranjske Ladislav Bece, načelnik Postaje granične policije Dalj Saša Rebolj, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu Fran Krsto Frankopan brigadni general Željko Ljubas, izaslanstvo Osječko-baranjske županije, predstavnici lokalne uprave i samouprave te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata. Hrvatsku himnu svečano je izvela policijska klapa „Sv. Mihovil“, a potom su pročitana imena poginulih branitelja. Molitvu za poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni ordinarij u RH Jure Bogdan.

Po završetku komemoracije, biskup Bogdan je predvodio misu u župnoj crkvi Sv. Josipa u Dalju. S biskupom su koncelebrirali policijski kapelan u Osijeku o. Stjepan Harjač DI, policijski kapelan u Vinkovcima don Ivan Begović, policijski kapelan u Virovitici i Koprivnici don Ozren Bizek, župnik u Dalju vlč. Ante Mihaljević i župnik Župe Preslavnoga Imena Marijina u Osijeku vlč. Filip Perković.

Biskup Bogdan se u propovijedi najprije osvrnuo na događaje na ovaj dan prije 31 godinu. Kazao je kako su nam još uvijek živo u sjećanju slike koje su tih dana obišle svijet. „Sjećamo se kolone civila koji se žurno izvlače na Dunav kako bi se ukrcali na prvi šlep, a sve dok traju herojske bitke za obranu mjesta. Prisjećamo se potresnih kadrova staraca, žena i djece koja u plaču napuštaju svoje domove. Nitko nije mogao slutiti da ih čeka dugih sedam godina progonstva“, rekao je mons. Bogdan.

Biskup je istaknuo kako se međutim želimo prisjetiti i 1998. godine kada se dogodio povratak stanovnika u Aljmaš, Erdut i Dalj. „Prisjećamo se osjećaja radosti i tuge koji su se tada mogli vidjeti na licima povratnika. Naime, osjećaj sreće bio je tada pomiješan sa žalosti, nakon što se vidjela razina i stupanj razaranja koju su proveli agresori. Župna crkva Sv. Josipa tako je bila u potpunosti razorena, no danas je u cijelosti obnovljena i uređena“, rekao je mons. Bogdan.

„Povijest je učiteljica života“, naglasio je biskup, „ali ne pamtimo zato da bismo mrzili ili zato da ne bismo oprostili, nego zato da se povijest ne ponovi“. Čuvamo spomen na Domovinski rat, želimo da se govori istina o tome ratu i o povodu i posljedicama rata. To je ono što moramo prenijeti mladim generacijama, poručio je mons. Bogdan.

Osvrnuvši se na misna čitanja, biskup je govorio o zgodi čudesnog umnažanja kruhova kada je Gospodin izgovorio blagoslovnu molitvu te razlomio kruh i po učenicima razdijelio da nahrani mnoštvo. Ova zgoda, istaknuo je biskup, predoznačuje preobilje jedinstvenoga kruha – kruha života, Euharistije. Na misi svatko ima prigodu blagovati od ovoga kruha koji blagujemo kako bismo imali život vječni. Blagovanjem euharistijskog kruha, kršćanin dobiva snagu kako bi istinski živio kršćanskim životom i izgrađivao civilizaciju ljubavi.

Na kraju mise biskup je blagoslovio kip sv. Josipa Radnika i kip Gospe Žalosne. Kip sv. Josipa Radnika postavljen je u znak zahvalnosti svima (anonimnima i poznatima) koji su svojim radom obnovili crkvu i mjesto. Kip Gospe Žalosne u spomen je na sve stradale iz Dalja tijekom 20. st., a bilo ih je vrlo mnogo.

Liturgijsko pjevanje predvodila je policijska klapa „Sveti Mihovil“.