Budi dio naše mreže
Izbornik

40 godina zajednice Cenacolo proslavljeno u Osijeku

Osijek (IKA)

Članovi Cenacolove Bratovštine Gospe od Utočišta u Aljmašu sudjelovali su, u povodu 40 godina djelovanja zajednice Cenacolo u svijetu, na misi i klanjanju u četvrtak 22. lipnja 2023. u retfalačkoj Župi Uzvišenja Svetoga Križa u Osijeku.

Mladići su najprije klečeći predmolili krunicu na svojim materinskim jezicima (slovenski, slovački, hrvatski). Uvodeći u euharistijsko slavlje, duhovnik aljmaške Zajednice Cenacolo i retfalački župnik vlč. Ivan Jurić rekao je da mladići zajedno sa župnom zajednicom na misi i klanjanju zahvaljuju Bogu za 40 godina djela Zajednice Cenacolo u svijetu.

„U gradiću Saluzzo (pokrajina Cuneo u Piemontu) na sjeveru Italije časna sestra Elvira Petrozzi, danas poznata kao Majka Elvira, započinje sa Zajednicom Cenacolo. Bilo je to 16. srpnja 1983. godine, kada se Crkva spominje Gospe od Karmela, u ruševnoj i napuštenoj kući dobivenoj od grada na korištenje. Zajednice Cenacolo, nazvane bratovštine, šire se najprije u Italiji i svijetu i danas ih je sedamdesetak u svijetu, sedam u Hrvatskoj. Djelo svjedoči o tome kako se čudo ljubavi Božje, čudesa i čudesna oslobođenja i danas događaju ovdje među nama. Na misi ćemo moliti: ‚Ooslobodi nas Bože, droge, kocke, alkohola, izgubljenosti mladih.‘ Molimo zajedno s Cenacolom!“

Predmoleći Sveopću molitvu vlč. Jurić je rekao: „Hvala ti, Bože, za sve, za s. Elviru koja se odvažila izaći iz samostana na ulicu i otvoriti svoje srce i rad svim momcima i djevojkama koji su pali u ovisnost. Hvala ti, za našu Crkvu, koja unatoč svojoj ranjivosti i ranama, ima veliko i snažno srce u kojemu se rađaju sinovi i kćeri spremni izaći na rubove i skupljati one što se nalaze na dnu suvremenog života. Proslavi se Gospodine u njima, u svima nama i daj da ih k tebi privedemo i spasimo zla, molimo te.“

Molitvu su nastavili mladići Cenacola prinoseći Bogu svoje hvale, zahvale za život, povratak iz mrtvih i prošnje da Gospodin otvori srca za ljubav. Članovi bratovštine predvodili su i pjevanje na misi.

Naposljetku je Andrej iz Slovačke svjedočio o molitvi koja daje otvorene oči duši i o svojemu putu obraćenja. Vlč. Jurić pozdravio je mladića Mateja iz Zagreba koji privremeno boravi u aljmaškoj Zajednici Cenacolo gdje tijekom dva mjeseca života u zajednici stječe iskustvo molitve i rada, a cilj mu je ostvariti se u duhovnom pozivu te se i on pridružio četvorici mladića i zajedništvu sa župljanima. Uz završni blagoslov vlč. Jurić je zaključio: „U euharistijskom klanjanju zahvalit ćemo Bogu jer vidimo da je, zaista, velik i hoda danas zemljom i itekako prisutan. Iz njihovih svjedočanstava dok ih slušamo jeza nas prođe i vidimo kako je Bog očit, kako je stvaran u njihovim životima.“

Tijekom klanjanja duhovnik Jurić je zazivao „Isusovo smilovanje svima nama, za sve u tami, na ulici, na kolodvorima, na rubu društva; za one u prostituciji, raznom kriminalu i prijevarama; za oslobođenje od zla i od robovanja različitim praksama i okultnomu“. Isusa u Presvetoj Euharistiji molio je, tražio pomoć i snagu za sve one koje muči ovisnost i zarobljeni su lancima ovisnosti o alkoholu, kocki…, za osobe iz Osijeka koje se spremaju za Zajednicu i traže Isusa, traže pomoć koju može dati samo Isus, za one koji se boje tražiti pomoć i za sve koji su došli moliti; zahvalio je za svu braću i sestre u Zajednici Cenacolo, za novi život s Isusom i zamolio blagoslov za predstojeće dane i sve koji se spremaju proslaviti 40 godina postojanja Zajednice u cijelom svijetu i za okupljene na klanjanju, a posebice za mlade Osijeka i domovine.

Zajedništvu u retfalačkoj crkvi pridružili su se bivši članovi Zajednice i članovi njihovih obitelji te prijatelji koji duhovno prate Cenacolo te će se u srpnju okupiti u Saluzzu na jubilejskom slavlju Festivala života (Festa della vita).