Budi dio naše mreže
Izbornik

42. susret vojnih kapelana u BiH

Kiseljak (IKA)

U vojarni „Mato Lučić Maturica“ i kapeli Sv. Martina u Kiseljaku u utorak 15. studenog upriličen je 42. susret vojnih kapelana Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini, izvijestio je portal Nedjelja.ba.

Susret je počeo misom koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH nadbiskup Tomo Vukšić. U koncelebraciji je bio generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH mons. Željko Čuturić kao i bosansko-hercegovački vojni kapelani.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenog Evanđelja nadbiskup Vukšić uputio je prigodnu propovijed. Kazao je kako kao vjernici idu prema kraju liturgijske godine. „S došašćem počinje nova liturgijska godina, a sa svetkovinom Krista Kralja završava prethodna. I jer je tako, jer se približavamo kraju liturgijske godine, Crkva vrlo učestalo ovih dana i posljednjih nedjelja vjernicima nudi odlomke iz Svetoga pisma koji govore o obraćenju, o susretu s Isusom, o nekoj vrsti zamišljenoga, budućeg i stvarnog kraja ovoga života; o potrebi obraćenja, o potrebi silaska s visina vlastitih oholosti i umišljenosti; vlastite slike koja često ne odgovara istini, pogotovo ako želimo biti iskreni sa samim sobom, i susresti se stvarno s Isusom. Prispodoba o Zakeju koju smo čuli, o nadcariniku, vrlo je važna za one koji osjećaju neku vrstu grižnje savjesti zbog grijeha, zbog prošlosti ovakve ili onakve, ali i za svakog drugog kršćanskog vjernika je vrlo poučna“, kazao je nadbiskup objasnivši potom samu Zakejevu službu, koja je u ono doba bila omražena.

„Jedan takav – i to je sad poruka Isusova – želi susret s Isusom. Penje se na tu smokvu, neki bibličari zaključuju da je riječ o osobi niskog rasta, ali bez obzira na to, očito je riječ o osobi ‘niske’ prošlosti; prošlosti koja je bila grešna. I on želi susret s Isusom, a Isus naspram tolikih drugih – koji nisu ni carinici ni nadcarinici, ali jesu negdje grešnici kao što smo i svi mi na svoj način – obraća se njemu jer želi njegovo obraćenje“, kazao je, među ostalim mons. Vukšić.

Nakon mise koju je animirao zbor Sv. Martin, pod ravnanjem Irene Čavare, uslijedio je radni dio sastanka.

Poslije pozdrava, kancelar Vojnog ordinarijata vlč. Josip Tadić pročitao je zapisnik s 41. sastanka vojnih kapelana.

Zatim je vlč. Ljubo Zelenika podnio izvještaj o hodočašću u Mariju Bistricu, a mons. Čuturić izvještaj o molitvenom pohodu na Bobovac. Nakon njih izvješća o stanju u pojedinim kapelanijama iznijeli su ostali vojni kapelani.

Vojni ordinarijat u BiH osnovan je u veljači 2011., kada je njegovim prvim ordinarijem papa Benedikt XVI. imenovao mons. Tomu Vukšića, danas vrhbosanskog nadbiskupa metropolitu.