Budi dio naše mreže
Izbornik

Adventski duhovno-formativni susret s podjelom Potvrdnica o završenim programima cjeloživotnog obrazovanja zagrebačkoga KBF-a

Zagreb (IKA)

U subotu 10. prosinca Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizirao je svečani adventski duhovno-formativni susret s podjelom Potvrdnica o završenim programima cjeloživotnog obrazovanja Liturgijska glazbena kultura i Teološka kultura.

Uz sadašnje i bivše polaznike dvaju programa susretu su nazočili dekan Fakulteta prof. dr. sc. Josip Šimunović, prodekanica za nastavu izv. prof. dr. sc. Silvija Migles, koordinatorica Liturgijske glazbene kulture prof. dr. sc. s. Katarina Koprek, koordinatorica Teološke kulture izv. prof. dr. sc. Andrea Filić, doc. dr. sc. Daniel Patafta, tajnice s. Branimira Bedeničić, Leonida Dežmić i Elizabeta Varjačić te Štefica Levar.

Susret je započeo euharistijskim slavljem koje je u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca predslavio dekan Šimunović, u koncelebraciji s doc. dr. Pataftom. Misi su posebnu svečano-duhovnu notu dali završeni i sadašnji polaznici Liturgijske glazbene kulture, koje je za animiranje sviranja i pjevanja pripremila s. Katarina Koprek, a pridružilo im se i nekoliko članova Instituta za crkvenu glazbu. Oni su također priredili dvije glazbene točke za drugi dio susreta. Kroz biblijska čitanja i sastavljanje molitve vjernika u slavlju su aktivno sudjelovali i završeni polaznici Teološke kulture.

Nakon mise, susret je bio nastavljen u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu. Program je vodila Andrea Filić, koja je na početku zahvalila svima koji su na bilo koji način pridonijeli događaju. Potom je skup pozdravio dekan Fakulteta, izrazivši veliku radost zbog činjenice da je to prvi puta da Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu dodjeljuje Potvrdnice završenim polaznicima dvaju cjeloživotnih programa. Nakon glazbene točke doc. dr. Patafta održao je duhovni nagovor o temi „Došašće nas uči strpljivosti“.

Uslijedio je najsvečaniji dio susreta u kojem je dekan uručio Potvrdnice o završenim dvogodišnjim cjeloživotnim programima. Potvrdnice su primile četiri polaznice koje su završile program cjeloživotnog obrazovanja Liturgijska glazbena kultura i devet polaznika koji su završili program cjeloživotnog obrazovanja Teološka kultura. Dvije su završene polaznice, po jedna sa svakoga programa cjeloživotnog obrazovanja, potom iznijele veoma lijepo svjedočanstvo o iskustvu i znanju dobivenom na Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

Svečani dio susreta završio je zajedničkim pjevanjem Gaudeamus igitur, a zajedništvo se nastavilo u predvorju dvorane Vijenac uz okrepu i druženje.

Cjeloživotni program Liturgijska glazbena kultura, u trajanju od dvije godine, namijenjen je laicima, svećeničkim i redovničkim kandidatima i onima koji su već u službi glazbenih animatora u liturgiji kao i osobama koje se namjeravaju posvetiti toj zadaći s ciljem boljega razumijevanja liturgije i liturgijskog pjevanja u bogoslužju. Program obuhvaća različite glazbene i liturgijsko teološke sadržaje koji omogućuju polaznicima stjecanje postupnog i sustavnog znanja liturgijsko-glazbene kulture te napredovanja u sviranju orgulja u liturgijskim slavljima.

Cjeloživotni program Teološka kultura, u trajanju od dvije godine, namijenjen je svima onima koji tragaju za odgovorima na pitanja o Bogu i čovjeku, onima koji su na putu osobnog produbljivanja vjere te se žele ozbiljno suočiti s temama o Bogu, Crkvi, vjeri i moralu, onima koji svojim djelovanjem u Crkvi i društvu žele pridonijeti unošenju kršćanskih i općeljudskih vrednota u suvremeni svijet. Program obuhvaća različite filozofske i teološke sadržaje koji omogućuju polaznicima stjecanje postupne i sustavne teološke kulture.