Budi dio naše mreže
Izbornik

„Aktualni bračni i obiteljski problemi – smjernice za ispovjednike“

Šibenik (IKA)

Rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 27. ožujka u zgradi Sjemeništa u Šibeniku. O temi „Aktualni bračni i obiteljski problemi – smjernice za ispovjednike“ govorio je pročelnik Katedre moralnog bogoslovlja na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Splitu dr. fra Šimun Bilokapić.

Prof. Bilokapić uputio je na tri područja u kojima svećenici nisu usuglašeni i gdje često dolazi do nerazumijevanja kod osoba koje se ispovijedaju: nasilje u obitelji i spolno nasilje, kontracepcija i umjetna oplodnja.

Danas se u ispovijedi ne postavljaju kao nekad brojna potpitanja vezana za grijeh onoga koji dolazi na ispovijed. Božanski sud o tome što je grijeh zamjenjuje se subjektivnom savjesti pokornika, i ne propituje se dalje što često nije dobra situacija jer pokornik ostaje u neznanju o počinjenim grijesima osobito koji se tiču sadržaja 6. i 9. Božje zapovijedi, rekao je dr. Bilokapić.

Posebno je istaknuo problem s kojim često žene žrtve dolaze u ispovjedaonicu, a to je obiteljsko nasilje, osobito seksualne prirode. Rekao je kako takav čin vrijeđa dostojanstvo osobe i u nikakvoj situaciji se ne može opravdati. Predavač je naglasio kako u slučaju nasilja u obitelji nema opravdanja za zlostavljača i ne smije se poticati žrtvu da ostaje u odnosu koji ruši njeno dostojanstvo kao čovjeka. U takvim slučajevima svećenici trebaju izbjegavati dvije krajnosti: poticati ostajanje uz nasilnika glorificirajući patnju i nasljedovanje Krista patnika i ostanak u nasilnoj vezi ili pak nedostatak empatije i podržavanje neutemeljenog osjećaja krivnje koji se često javi kod žrtve.

O. Bilokapić govorio je i o kontracepciji i o razlici kontracepcijskih i abortivnih sredstava. Važno je dati informacije penitentu o naučavanju Katoličke Crkve. Upozorio je i na abortivnu pilulu koja će se uskoro prodavati u Hrvatskoj.

Govorio je i o medicinski potpomognutoj oplodnji. Potrebno je jasno informirati penitenta o posljedicama umjetne oplodnje i ubijanja oplođenih jajnih stanica i time kršenja temeljnih prava novostvorenih života, istaknuo je dr. Bilokapić.