Budi dio naše mreže
Izbornik

Apel predsjednika CCEE-a za mir u Ukrajini

Firenca (IKA)

Iz Firence, gdje se od 23. do 27. veljače održava susret „Mediteran - granica mira" mons. Gintaras Grušas, nadbiskup Vilniusa i predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), uputio je usrdni apel za mir u Ukrajini koji prenosimo u cijelosti.

Crkve u Europi oštro osuđuju ono što se noćas dogodilo u Ukrajini. Potrebno je djelovati zajedno i odlučno da bi se odmah zaustavilo rusku agresiju i učinilo sve što se može da se zaštiti nevine žene, muškarce i djecu: u Božje ime, odmah prestanite!

Međunarodna zajednica, a posebno Europska unija, moraju pokušati na sve načine zaustaviti ovaj sukob, da bi oružje ustupilo mjesto dijalogu i pregovorima, da bi se branilo međunarodno pravo i neovisnost i teritorijalni suverenitet Ukrajine, te da se prekine rat koji bi se neizbježno proširio iz Ukrajine na susjedne države i postao prijetnja cijeloj Europi.

Europski biskupi i kršćanske zajednice mole za žrtve ovog sukoba i za njihove obitelji. Izražavaju blizinu onima koji pate zbog tih djela nasilja i pridružuju se pozivu pape Franje na molitvu i post za mir: „Neka Kraljica mira sačuva svijet od ratnog ludila“, kaže se u apelu predsjednika CCEE-a.