Budi dio naše mreže
Izbornik

Apostolski nuncij u Nigeriji: Država mora zaštititi prava i vlasništvo sviju

Vatikan (IKA)

Nakon napada na župnu kuću u biskupiji Minna u kojem je jedan svećenik ubijen a drugi ranjen, apostolski nuncij u Nigeriji nadbiskup Antonio Guidi Filipazzi je u razgovoru za Vatican News 17. siječnja 2023. reagirao na rastuće nasilje i izrazio žaljenje zbog svih žrtava. U međuvremenu je jedan oteti svećenik oslobođen.

U razgovoru s Antonellom Palermo, osvrnuvši se na napad u Župi sv. Petra i Pavla u Kafin-Koru u saveznoj državi Nigeru, mons. Filipazzi je napomenuo da su mnogi detalji još nepoznati i da ih treba bolje razumjeti. Ipak, objasnio je opću situaciju u zemlji.

„Prije svega, za samo nekoliko tjedana su važni izbori na kojem će biti izabran novi predsjednik da vodi ovu veliku zemlju, tako da izbori donose nestabilnost“, rekao je nuncij.

„Zemlja je toliko velika da mnogi činitelji vode k nasilju: terorizam, etnički sukobi i organizirani kriminal… Sve to, također u kontekstu ekonomske situacije koja nije sjajna. Ako stavimo sve te činjenice zajedno, možemo vidjeti koliko je situacija uistinu ozbiljna.“

„Očito, najviše pate ljudi koji su najizloženiji: zato što se ne mogu zaštititi i zato što žive u nerazvijenim, manje zaštićenim područjima“, dodao je nadbiskup Filipazzi.

Također je izrazio svoja nadanja za Nigeriju. „Vjerujem da se moramo nadati i moliti, ponajprije, da Nigerijci budu svjesni da su oni prvi koji trebaju odgovoriti na situaciju, da njihova država bude država koja može zaštititi prava i vlasništvo svih građana, bez razlike.“

„To mora biti zajednički cilj – stvoriti takvu državu, državu koja je sposobna ispuniti tu misiju. I to je svakako svačiji zadatak, počevši od odgovornih za vladanje i upravljanje.“

Podsjećamo, u nedjelju 15. siječnja razbojnici su pri pokušaju provale u župni stan ubili svećenika Isaaca Achija i ranili svećenika Collinsa Omeha koji se nalazi na liječenju u bolnici, objavio je Vatican News.

Ubijenog svećenika spomenuo se i papa Franjo na audijenciji 18. siječnja.

Agencija Fides je, pak, izvijestila da je na jugozapadu Nigerije, u saveznoj državi Ekitiju, u utorak 17. siječnja kasno navečer oslobođen svećenik Michael Olubunimi Olofinlade. Nepoznati naoružani otmičari oteli su ga 14. siječnja dok se vraćao u svoju župu Omu Ekiti, nakon pastoralne zadaće u Adu, glavnom gradu Ekitija. Iako su informacije oskudne, poznato je da je i on hospitaliziran. Policija se nije očitovala o njegovom puštanju na slobodu, ni o eventualnom plaćanju otkupnine, prenosi Vatican News.