Budi dio naše mreže
Izbornik

Argumenti HKR-a o 25. obljetnici Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve

Zagreb (IKA)

Tema emisije "Argumenti" Hrvatskoga katoličkog radija u četvrtak 9. ožujka 2023. bila je dvadeset peta obljetnica službenog otvorenja Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve.

Pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve prof. dr. sc. Stjepan Baloban istaknuo je nekoliko čimbenika u hrvatskom društvu i Crkvi koji su prethodili otvaranju Centra.

“Demokratske promjene u Hrvatskoj 1990. godine prvi su čimbenik. Novo razdoblje demokracije tražilo je nove ljude, a ostao je ‘stari’ kadar. Postavlja se pitanje može li tu nešto učiniti Katolička Crkva koja je i u komunizmu imala svoj poseban ugled te se pokazala kao ona koja je prihvatila demokratske promjene. Drugi čimbenik je Domovinski rat iz kojeg su proizašla moralna, etička i socijalna pitanja s kojima je Katolička Crkva stavljena u središte kao kohezivni čimbenik u tim teškim trenucima. Treći čimbenik dolazi iz Crkve i nije toliko poznat. Riječ je o 1991. godini koju je papa Ivan Pavao II. proglasio godinom socijalnog nauka Crkve, a slavila se 100. obljetnica prve socijalne enciklike pape Lava XIII. ‘Rerum Novarum’. Tada je Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu preko Katedre moralne teologije organizirao svečanu akademiju na kojoj je prvi put predstavljen zbornik koji sadrži sve da tada objavljene socijalne dokumente Crkve. ”

Dr. Baloban istaknuo je da je socijalni nauk Crkve tim događajem na velika vrata ušao u hrvatsko društvo i Crkvu u Hrvatskoj. Razlog tome je period od 45. godine tijekom kojeg se o toj temi nije govorilo. “Crkva je bila stavljena u svoj privatni prostor”, rekao je dr. Baloban i naglasio da je bliža priprava počela 1996. godine.

“Ovisila je o ljudima, o pojedincima, teolozima koji su proučavali socijalnu tematiku i biskupima koji su tome bili otvoreni. Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije tada je bio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić, a spomenut ću i tadašnjeg mladog krčkog biskupa Josipa Bozanića koji je bio iznimno aktivan u odnosu na vjernike laike.”

Prvi tajnik Centra dr. Gordan Črpić spomenuo je nekoliko kritičnih studija koje su napravili kako bi proučili stanje društva. Ta istraživanja  su pružila uvid u stvarnost kako bi se akcije mogle adekvatno pokrenuti i usmjeriti.

“Jedan od doprinosa Centra je razvoj istraživačke kulture u društvu. Prvi projekt ‘Vjera i moral u Hrvatskoj’ vodio je pokojni prof. Marijan Valković, a tim putem je nastavio prof. Josip Baloban s projektom ‘European Values Study’. Sva ta istraživanja imala su za cilj istražiti hrvatsko društvo i postaviti pitanja o kojima se nije moglo razgovarati za vrijeme komunizma.”

Crkva je u to vrijeme, iako dotad getoizirana i osiromašena, reagirala kao katalizator i stabilizator društva u tranziciji.

“Moglo se čuti da Crkva treba biti demokratičnija, predvodnica demokratskih procesa…To nije uloga niti poslanje Crkve. No da u socijalnoj i društvenoj dimenziji bude prisutna, provodi istraživanja, pomaže i otkriva potrebite, to jest”, kazao je dr. Črpić.

Tajnica Centra i izdanak hrvatske škole Socijalnog nauka Crkve doc. dr. Dubravka Petrović Štefanac rekla je kako je do sada organizirano 9 tribina koje su se bavile Socijalnim naukom.

“Sve je počelo 1998. godine u ožujku. Prvo se govorilo o Socijalnom nauku, što je, koja su osnovna načela. Kasnije su se ta načela kroz određene godine i tribine razvijala. Kada pogledamo omjer predavača koji su kroz godine bili dio projekata, on ide u korist vjernika laika i stručnjaka naspram teologa. Okupljale su se sve generacije, od studenata do umirovljenika”, rekla je dr. Petrović Štefanac.