Budi dio naše mreže
Izbornik

Argumenti HKR-a o budućnosti hrvatskih katoličkih obitelji

Zagreb (IKA)

Četvrti nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, koji će biti održan u Ludbregu 21. i 22. svibnja na temu „Starije osobe i plodovi Duha Svetoga”, bio je povod emisiji Argumenti HKR-a u srijedu 18. svibnja.

„Susret je zamišljen da bude održan u dva dana, u subotu i nedjelju. Prvoga dana, u subotu, pripremljen je večernji duhovni program. Obitelji će se u Ludbregu okupljati od 17 sati. Okupljat će ih duhovna glazba uz vlč. Tihomira Koseca. To će biti na prostoru zavjetne kapele Hrvatskoga Sabora u ludbreškom svetištu. Od 18 sati započinje zajednički program sa službom svjetla i procesijom sa Zavjetnom spomen svijećom hrvatskih katoličkih obitelji. U nedjelju euharistijsko slavlje u 11 sati predvodi naš varaždinski biskup. Okupit ćemo se već u 10 sati na prostoru Zavjetne kapele uz molitvu, pjesme i druge dobre poticaje”, rekao je vlč. Marko Domiter, tajnik varaždinskog biskupa pozivajući sve da se odazovu susretu obitelji u Ludbregu.

Glede (godišnjeg) pastoralnog planiranja, pastorala obitelji u Hrvatskoj, upravitelj župe sv. Nikole biskupa u Jastrebarskom vlč. Filip Marić istaknuo je kako općenito nedostaje pastoralnog planiranja te kako su pastoralne inicijative uglavnom na pojedincu, župniku.

„Ispada da to ovisi o volji, želji , motivaciji župnika ili župnog vikara koliko će se neki planovi, aktivnosti i inicijative jedne zajednice ostvarivati i živjeti u nekoj župi. Veliki naglasak, benefit, pomoć tog pastoralnog planiranja je da se u ljeto sjedne s najbližim suradnicima (župno pastoralno vijeće, vjeroučitelji i dr.) kako bi zajedničkim snagama složili pastoralni plan kroz godinu”, rekao je vlč. Marić.

S njim se složila Ivana Šlezak, majka petero djece iz Strahoninca. „Kad govorimo o pastoralu obitelji, nama nedostaje jedan kontinuirani, na dnevnoj bazi pristup. Ovaj nacionalni susrest održava se svake četiri godine. To vam je kao šlag na torti, ali torte nema. Što će mi šlag? On je prekrasan. Ali treba nam svakodnevna hrana. Mi želimo djecu zaštititi. Vodimo rat za duše naše djece. Nedostaju nam katoličke škole i vrtići. Nama djecu koja su vjernici ismijavaju u školi”, poručila je Šlezak.

Vlč. Domiter smatra da je važno da biskupi i svećenici daju podršku obiteljima te da podržavaju inicijative koje smjeraju k dobru obitelji, kao što je primjerice varaždinski biskup Radoš podržao 1. Hod za život u Varaždinu, te neki drugi biskupi u svojim biskupijama. „Jasno da gdje je Crkva, tamo su njeni pastiri. Papa Franjo kaže da pastiri trebaju mirisati po ovcama. Tamo gdje su vjernici, tamo trebaju pastiri pratiti njihove živote. Kada se biskup pojavio, vjernici su se došaptavali: ‘Biskup je došao!’. Koliko im to znači? Puno im znači kada vide da su s njima njihovi svećenici”, istaknuo je vlč. Domiter.

Podsjetimo, subotnji program u Ludbregu bit će i u izravnom prijenosu na Youtube kanalu Varaždinske biskupije i Varaždinske televizije od 18 sati, a u nedjelju će izravni prijenos svečanog euharistijskog slavlja biti na 2. programu Hrvatske televizije u 11 sati.

„Drage naše obitelji, dragi naši vjernici, dobrodošli ste u Ludbreg ove subote u 18 sati i nedjelju na euharistijsko slavlje u 11 kada ćemo se okupiti na molitvu, pjesmu i druge dobre poticaje”, pozvao je sve naše vjernike tajnik varaždinskog biskupa.