Budi dio naše mreže
Izbornik

Argumenti HKR-a o bl. Karlu Acutisu i euharistijskim čudima

Zagreb (IKA)

Uoči otvorenja Međunarodne izložbe „Euharistijska čuda diljem svijeta“ koju je pokrenuo bl. Karlo Acutis, u emisiji „Argumenti“ Hrvatskoga katoličkog radija u utorak 26. travnja razgovaralo se o euharistijskim čudima.

Urednica emisije Diana Tikvić razgovarala je s inicijatoricom izložbe u Hrvatskoj Marijom Boras, postulatorom kauze za kanonizaciju Ivana Merza prof. dr. o. Božidarom Nagyom, SJ, i suutemeljiteljom Javnoga vjerničkog društva „Omnia Deo“ don Josipom Radićem.

Međunarodnu izložbu „Euharistijska čuda diljem svijeta“ osmislio je i izradio bl. Karlo Acutis. Izložba će po prvi put biti predstavljena u Hrvatskoj, u Župi sv. Mihaela u zagrebačkim Gračanima, 30. travnja. Izložba je bila povod za razgovor euharistijskim čudima u vjerničkoj svakodnevici.

Don Josip Radić rekao je da se kod euharistijskih čuda radi o izvanrednim događajima u odnosu na euharistiju, o sakramentalnoj prisutnosti Isusa kao Boga i kao Čovjeka pod prilikama kruha i vina. Iz Božje perspektive smisao euharistijskog čuda jest uvijek iznova probuditi ljudsku vjeru. Najveće euharistijsko čudo je uskrsnuće, a odmah nakon njega slijedi čudo ljubavi u svijetu u kojem čovjek živi svoju svakodnevicu. Uvjet ili tajna da bi se euharistijsko čudo dogodilo jest otvorenost duhu Božjem.

O. Božidar Nagy, prvi Hrvat koji je sudjelovao na izložbi „Euharistijska čuda diljem svijeta“ 2005. godine u Rimu, obilazeći više od 130 izloženih euharistijskih čuda zapitao se zašto na njoj nema i ludbreškog euharistijskog čuda. Prigodom osobnog susreta s majkom Karla Acutisa svoje promišljanje podijelio je s njom što je rezultiralo činjenicom da je u drugom izdanju kataloga Izložbe ludbreško čudo predstavljeno na četiri stranice.

Na pitanje kako se zna je li u nekom slučaju doista riječ o euharistijskom čudu, o. Nagy je odgovorio da iza kruha odnosno posvećene hostije stoji Isusov euharistijski autoritet. Istaknuo je i jedinstvenu poveznicu dvojice blaženika, Ivana Merza i Karla Acutisa, u čijem življenju je okosnica vjerničkog identiteta bila upravo ljubav prema euharistiji.

Marija Boras ispripovjedila je kako je sjeme poticaja da bl. Karla Acutisa približi Hrvatskoj javnosti posijano još u njenim studentskim danima kada je nicala njezina ljubavi prema euharistiji. Promišljanje kako utažiti Isusovu žeđ u euharistiji Boras je pretočila u osobnu posvetu Srcu Isusovu, u svoje životno predanje njemu.

Svrha euharistijskih čuda isključivo počiva u našoj vjeri u Isusa Krista, dok se vrijednost i dragocjenost euharistijskog Isusa očituju kroz mistične duše, baš poput dvojice blaženika Ivana Merza i Karla Acutisa. Zaključno je istaknuta nakana da se danom otvorenja i posjetom Međunarodne izložbe „Euharistijska čuda diljem svijeta“ dogodi vjernička preobrazba Hrvatske i duhovna obnova hrvatskog naroda. Izložba će biti otvorena u privremenom bogoslužnom prostoru Župe sv. Mihaela u Gračanima u subotu 30. travnja u 17 sati.

Najavljena je i izrada kalendara putovanja Izložbe po župama diljem Hrvatske te poziv da se posjeti mrežna stranica posvećena bl. Ivanu Merzu na kojoj se kao svojevrsni „gost“ nalazi i bl. Karlo, odnosno svi relevantni podaci o njemu.