Budi dio naše mreže
Izbornik

Argumenti HKR-a o zaštiti ljudskog života, mjeri Roditelj odgojitelj i Hodu za život

Zagreb (IKA)

Tema emisije „Argumenti” Hrvatskoga katoličkog radija u ponedjeljak 9. svibnja bila je „Zaštita ljudskog života od začeća do prirodne smrti – jer život nije načelna, već vrlo konkretna stvarnost.”

U emisiji su sudjelovale majka nekoliko djece Tea Bekavac, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko i predsjednica Udruge „U ime obitelji” Željka Markić.

Kao središnja poruka emisije može se izdvojiti misao Tee Bekavac: „Smisao mog života je pružit sve svom djetetu i sretni smo za svako dijete koje dođe.” Tu poruku je uputila kao majka koja je imala iskustvo teške dijagnoze kod svog nerođenog djeteta, slično aktualnom i vrlo medijski eksponiranom iskustvu Mirele Čavajde.

Tea Bekavac je svoju djevojčicu rodila i Rita je živjela dva mjeseca i 12 dana. Prije Rite imala je dvoje djece, a nedugo nakon njezina rođenja ponovno je zatrudnjela.

„Raspadneš se na sto komadića, ali onda se sjetiš da te tvoje dijete treba i da samo ja tu mogu biti za njega; pružiti mu ljubav i podršku. A što dijete želi? Biti voljeno. – To mu mogu dati, i pružiti sve od sebe”, posvjedočila je.

„Imam te uspomene gdje smo je ljubili, mazili, pričali s njom, sto puta izgovorili: Volimo te baš takvu kakva jesi. Bez obzira što netko smatra da nisi savršena ti si za nas savršena takva kakva jesi.”

„I to nas je iskustvo ispunilo. Uvijek nas je bilo strah samo taj zadnji trenutak: Kako ćemo to izdržati? Hoćemo li preživjeti? Samo da ne bude sama. I u tim posljednjim trenucima naša Rita je umrla meni na rukama. Suprug je bio pored mene. Moja sestra iza nas koja je bila kuma.”

Koliko je to strašan trenutak za jednog roditelja –kazala je – toliko ih je to ispunilo i sretni su što su u tim trenucima bili uz nju.

„Što smo joj pružili ljubav i što je otišla s puno ljubavi. Imam mir, živim u miru, dala sam sve od sebe. To je fizički bilo stvarno teško, ne mogu reći da je to bilo lagano, ali dala sam sve od sebe”, poručila je te ponovila: „I ja živim u miru.”

To je poručila i Mireli Čavajdi: „Pruži priliku svojoj bebi. Kad daš sve od sebe, onda imaš mir, jer s tom odlukom se živi.”

Osim toga, gošće su u emisiji raspravljale o zaštiti života, mjeri Roditelj odgojitelj i Hodu za život koji se ove godine održava u 11 hrvatskih gradova.

„Žao nam je što nitko nikad iz zagrebačke gradske vlasti nije želi otvoreno raspravljati o mjeri roditelj-odgojitelj, temeljem argumenata, i žao nam je što imaju sasvim različito viđenje demografije”, rekla je Lacko.

Konstatirala je da jest istina kako je demografski pad prisutan u gradu Zagrebu, ali ne i kod obitelji s više djece, upravo suprotno, a što je pokazala analiza Udruge „U ime obitelji”.

„Demografske mjere moraju biti osmišljene kvalitetno, bilo na lokalnoj ili nacionalnoj razini, i one moraju biti na dugi rok. Ovaj pokušaj, nakon nešto manje od pet godina, da se mjera ukine zastrašujuća je za samu politiku; bez obzira jesu li na vlasti lijevi, desni, centar ili neki drugi.”

Pokušaj je jednako strašan i za te obitelji koje su se odlučili za tu mjeru i prekrojile svoj život u skladu s njom, rekla je.

„Oni imaju rješenje ili zaključak, to je pravni akt, koji garantira da će pod određenim uvjetima koje te obitelji zadovoljavaju – znači što stići prebivališta, ne smije se zaposliti, ne smije se upisati dijete u vrtić – ostvarivati tu novčanu naknadu”, objasnila je.

„Šteta što na vlasti imamo garnituru koja ne razumije važnost obitelji i djece. To je buduća radna snaga i to nije trošak, već investicija”, istaknula je.

Podsjećamo, Visoki upravi sud je krajem travnja donio odluku o privremenoj obustavi izvršenja odluke o ukidanju mjere Roditelj odgojitelj koja je trebala stupiti na snagu 1. svibnja.

Mjera se odnosi na oko 5800 korisnika koji brinu za više od 21 tisuću djece, od kojih 6 tisuća vrtićke dobi.

Zahvaljujući mjeri, u petogodišnjem razdoblju, u glavnome gradu rodilo se 500 više djece nego u proteklom petogodišnjem razdoblju, što je odličan rezultat.

„Mjera osigurava budućnost i onima koji je žele ukinutu”, poručila je, pak, Markić. U osvrtu na zaštitu života, te ususret subotnjem zagrebačkom Hodu za život istaknula je „izuzetno važno pokazati da mi želimo zakonsku i svaku drugu zaštitu svakog čovjeka, svake majke – da ne bi bilo zabune za nekoliko godina ili desetljeća da netko kaže da smo se svi slagali oko smrti malog Grge, ako već o njemu govorimo, ili bilo kojeg drugog djeteta.”

„Ja se s tim ne slažem” – nastavila je Markić – „Želim jasno reći: Ja se slažem s tim da svaki čovjek u Hrvatskoj ima zaštitu zakona, a njegov život, znanost to potvrđuje, ide od početka od začeća do prirodne smrti.”

Mi kao građani imamo obavezu našim sugrađanima iznijeti argumente, imamo im obavezu podijeliti ovu radost i ljubav koju mi imamo prema djeci, Ona smatra da je to naša društvena obaveza u Hrvatskoj, slobodnom društvu, pokazati što je nama bitno, poručila je.

„I jako me raduje da sve više ljudi u Hrvatskoj, u sve većem broju gradova, to na ovakav jedan radostan, miran, lijep, argumentiran način donosi i pokazuje. Ja mislim da mi mijenjamo Hrvatsku na bolje”, rekla je između ostalog čelnica Udruge „U ime obitelji”, nositelja i organizatora Hoda za život.

Emisiju je vodila i uredila Tanja Maleš.