Budi dio naše mreže
Izbornik

Argumenti HKR-a: Snaga Božjeg milosrđa u životu čovjeka

Zagreb (IKA)

Božje milosrđe u životu vjernika te smatraju li ljudi zbog govora o Božjoj ljubavi i milosrđu da mogu griješiti koliko žele, bila je tema emisije Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija u utorak 20. travnja.

U emisiji su gostovali studentski kapelan i medijski pomoćnik u Riječkoj nadbiskupiji fr. Ivan Dominik Iličić, OP, župni vikar župa sv. Antuna Padovanskog i sv. Maksimilijana Kolbea te voditelj projekta „Askfrapriest – Pitaj svećenika” fra Ivan Marija Lotar, OFM Conv., i član Molitvene zajednice Srce Isusovo Goran Plećaš.

fra Ivan Marija Lotar, OFM Conv.

Govori li se previše o Božjem milosrđu i treba li više govoriti o Božjoj pravdi i kazni pojasnio je fra Ivan Marija Lotar. Naglasio je da je, prije svega, Bog prema svim mogućim definicijama koje nalazimo u Bibliji – ljubav. “Isto tako, Bog je prema svim definicijama koje govore o Bogu – istina. A istina podrazumijeva krepost pravednosti. Mi ne možemo govoriti o Bogu koji bi bio nepravedan.”

Fr. Ivan Dominik Iličić dodao je kako strah od Božje kazne, na neki način, vrijeđa Božje milosrđe.

“Nažalost, mnogim je ljudima motivacija strah. Sada ću ja vjerovati Bogu i izvršavati neke zapovijedi, ići na misu i tako dalje, da me Bog ne bi bacio u pakao. To je nažalost, po meni krivi pristup, možda i vrijeđa Božje milosrđe. A ovaj strah iz ljubavi – dakle ja se bojim da ne uvrijedim tu ljubav, da ne budem nezahvalan prema toj ljubavi. Što je ta pravdenost? Milosrđe i pravodnost s naše strane bi bila da budemo zahvalni Bogu na njegovoj neizmjernoj ljubavi, na tome što je učinio”, istaknuo je fr. Ivan Dominik.

Goran Plećaš

Kazao je i kako treba biti zahvalan, a bojati se samo da ne damo slab odgovor zahvalnosti na tu neizmjernu tajnu Božje ljubavi koja se otkrila i svoje lice objavila u Isusu Kristu. A kako izgleda promijenjen način života, nakon što čovjek otkrije Božje milosrđe pojasnio je Goran Plećaš – član Molitvene zajednice Srce Isusovo.

“Puno sam slobodniji biti ja sam. Ono što jesam, odnosno ono što otkrivam da jesam. Nisam, još to do kraja otkrio. Što više čovjek hoda uz Boga to više otkriva o sebi i o svijetu oko sebe. Mnogo sam slobodniji biti ja i imati svoje strahove, ne ih maskirati, nego biti ono što jesam.”

Fr. Ivan Dominik Iličić rekao je kako čovjek može svjesno odbaciti Boga i njegovo milosrđe te izabrati pakao. U svojoj slobodi netko govori “da” Sotoni. Kao što mi otvaramo svoje srce Bogu tako neki otvaraju svoje srce na drugu stranu. Takve nije jednostavno razbuditi istaknuo je, dodavši da je pakao stanje duše u kojoj nema Boga. “Pakao može biti i na zemlji, u nekoj obitelji u kojoj nema ljubavi.” Zatvorenost u sebe, egoizam i sebičnost te nemogućnost izlaska u dijalog, u odnos s Bogom, kazao je fr. Ivan Dominik. ” A Bog u sebi je savršeni odnos – Presveto Trojstvo, savršena ljubav. I kao slika trojstvenoga Boga i mi čeznemo za tim zajedništvom – gdje god je zajedništvo i ljubav – tu je Bog.”

fr. Ivan Dominik Iličić

Fra Ivan Marija Lotar je pak naglasio da nekad ima dojam, na tragu teologije Božjega milosrđa, da ćemo više odgovarati za ono dobro koje smo propustili učiniti, nego za grijehe koje smo napravili, zato što grijeh nije prirodno ljudski. “On je neprirodno ljudski jer je došao kao neki čir, rak, nakon prekida odnosa s Bogom. Ali ono što jest nama prirodno, to je činiti dobro. I zato mislim da dobra djela pokrivaju mnoštvo grijeha.” Rekao je da smatra kako treba više voditi računa o tome da činimo dobro, a ne toliko biti fokusiran na svoje grijehe i slabosti.

Istaknuta je i važnost ispovijedi, odnosno pomirenja. Kako je rekao fra Ivan Marija Lotar, za njega nema većeg čuda i ništa nije toliko snažno nego čovjek koji se ispovijeda nakon dugo vremena i nakon toga se “obrne za 180 °”. Fr. Ivan Dominik Iličić pak naglašava kako nema tog grijeha kojeg Bog ne bi oprostio kad se duša pokaje. Isto tako, naš oprost drugima je škola ljubavi. Što ćemo imati više ljubavi to ćemo biti sličniji Bogu, istaknuo je fra Ivan Dominik.