Budi dio naše mreže
Izbornik

„Argumenti“ Hrvatskoga katoličkog radija o moći krunice

Zagreb (IKA)

U prigodi spomendana Blažene Djevice Marije od Krunice u emisiji Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija u srijedu 7. listopada razgovaralo se o molitvi krunice i njezinoj snazi.

U „Argumentima“ su gostovali sisački biskup Vlado Košić, glavni urednik Hrvatske katoličke mreže dr. sc. Siniša Kovačić i voditelj katoličke evangelizacijske skupine „Duhovni kutak“ Stjepan Arnuš.

Mons. Košić koji je dugogodišnji član, svojedobno i predstojnik, a sada zamjenik predstojnika Hrvatskoga mariološkog instituta te dopisni član Papinske međunarodne mariološke akademije, osvrnuo se na same početke pobožnosti molitve krunice koja je vezana za dominikace jer su oni prvi počeli širiti ovu pobožnost.

„Spomendan Blažene Marije od Krunice vezan je za pobjedu kršćanskih branitelja u bitci kod Lepanta, ali i mi Hrvati smo vezani s krunicom“, rekao je biskup, posebno napomenuvši da smo u Domovinskom ratu „krunicom ostvarili slobodu. Molitva krunice jačala je duh naroda i vjeru da smo u pravednoj obrani i da imamo pravo na svoju slobodu.“

Govoreći o načinu molitve krunice, koji se na prvu čini kao neko ponavljanje, biskup je istaknuo kako „mi ne možemo bez ponavljanja“ podsjetivši na kucanje srca i disanje. „Tako i molitva – ako se nauči kao jedno disanje, kao kucanje srca, je molitva srca Bogu u kojoj stalno ponavljamo svoju ljubav prema Bogu u zajedništvu s Marijom – učimo biti u Marijinoj školi molitve.“

Program HKR-a već godinama započinje molitvom krunice. Iako se s vremenom mijenjaju urednici, krunica je postojana na valovima HKR-a. „U razmatranju Krista, Marija je nenadmašan uzor. Mi smo i hrvatski i katolički radio, i zaista, povijest jednog radija ne bi trebala započinjati sa svakim novim urednikom, nego bi krunica trebala biti i ostati dio zajedništva, molitva s kojom radosno počinjemo svaki dan“, rekao je dr. sc. Kovačić.

Naglasio je kako su brojna svjedočanstva slušatelja o milostima koje dobivaju moleći krunicu te kako mnogi vjernici moleći je pronalaze mir, dobivaju snagu i motivaciju za novi dan. „ Ako želimo imati vjerne prijatelje i podršku obitelji moramo odvojiti vrijeme za njih. Pa onda je pošteno, ako želimo da nam Gospodin bude prijatelj i ako želimo odati čast našoj Majci, da odvojimo vrijeme i posvetimo se molitvi“, zaključio je.

Govoreći o krunici kao molitvi za bake, Stjepan Arnuš naglasio je da ta usporedba nije loša ako se promatra kao pouka. „Slika bake s krunicom je pozitivna, ako ju gledamo kao jednu tradiciju, kao jedno bogatstvo pouke i odgoja. Negativna je u slučaju da se tom slikom želi nametnuti sram mladima kada mole krunicu“. Objasnio je da se krunica može moliti jedino ako se uspješno uspostavi nekakav odnos prema Mariji.

Mons. Košić je zatim napomenuo kako nas sv. Ivan Pavao II. u enciklici Redemptoris Mater poziva da uđemo u Marijinu školi poniznosti, duhovnosti, blizine s Isusom. Objasnio je da su iz tog razloga važna i otajstva koja molimo u krunici jer ona nisu samo kronologija Isusova života, nego kroz njih uranjamo u naš život spasenja, što je otajstvo. „U to otajstvo mi trebamo ulaziti zajedno s Marijom, kako bismo što bolje razumjeli i prihvatili Krista i Gospodina i njegovo otkupljenje“, rekao je.

Dr. sc. Kovačić objasnio je kako stotine poruka koje pristižu od slušatelja HKR-a svjedoče koliko su velike potrebe i čežnje današnjeg čovječanstva. Istaknuo je kako „nakon molitve krunice svako hladno srce postaje toplo srce“.

„Pustiti Mariju u svoj život trebalo bi značiti zadržati Mariju svom životu“, rekao ja Arnuš. Objasnio je kako svi trebamo pronaći način da Mariju zadržimo u svom življenju, ali i sebe pored Marije. Nadodao je što je potrebno da bi krunica bila uspješna.

„Prvi uvjet kako bi krunica bila uspješna jest shvatiti koliko sam ja osobno nemoćan, drugi uvjet jest ljubav, ljubav prema samome sebi i drugima i treći uvjet jest junaštvo, biti junak u molitvi krunice poput Padre Pija, Majke Terezije i drugih.“ „Budite nemoćni, razbuktajte ljubav prema sebi i prema drugome, a potom budite junaci“, potaknuo je Arnuš.

Gosti su se složili kako je važno moliti krunicu svaki dan, makar jednu deseticu ako se za cijelu nema vremena. „Jako dobro je uroniti i u jednu deseticu kad se to može bilo u autu, bilo u vlaku i slično“, zaključio je Arnuš.

Na koncu emisije mons. Košić naglasio je kako nećemo pogriješiti utječući se Mariji jer je ona s razlogom naša najvjernija odvjetnica i zaštitnica. „Ne bojmo se, pouzdajmo se u Mariju i rado molimo molitvu krunice“, poručio je.