Budi dio naše mreže
Izbornik

ARGUMENTI Trebaju li svećenici poznavati magijski, okultni i New Age svijet?

Zagreb (IKA)

Trebaju li se svećenici baviti temama kao što su okultizam i New Age prakse? Zašto je novootvoreni Muzej, koji sadrži oko 500 različitih eksponata magijskog i okultnog porijekla, postavljen u zvoniku Svetišta sv. Antuna na Svetom Duhu u Zagrebu? Kako je redovnica, koja je ubijena kao žrtva sotonskog obreda, postala zaštitnica Muzeja? Na ova i druga pitanja tražili su se odgovori u ponedjeljak 7. lipnja u HKR-ovoj emisiji „Argumenti“.

U emisiji su gostovali ravnatelj Centra Hrvatski Areopag dr. sc. fra Josip Blažević, glavni urednik “Veritasa – glasnika sv. Antuna Padovanskog” fra Vladimir Vidović i Sara Kukić koja je svjedočila o posljedicama bavljenja magijskim i New Age tehnikama, ali i o vlastitom obraćenju.

Fra Josip Blažević istaknuo je da je iznenađen reakcijama koje su pristizale nakon što je najavljeno otvorenja Muzeja u sklopu Hrvatskog Areopaga na Svetom Duhu u Zagrebu. Do eksponata je, pojasnio je fra Josip, dolazio neformalno u susretu s osobama koje su prakticirale različite okultne praske.

„Muzej je nastao s ciljem edukacije. Je li riječ o muzeju ili galeriji, o tome možemo diskutirati. Svakako, želimo educirati ljude. Mnogi naši kolege svećenici smatraju da osobe koje imaju problema s okultnim treba uputiti psihijatru. No, on ne može uvijek pomoći jer njegova kompetencija nije dovoljna. Potrebna je suradnja“, rekao je fra Josip, ističući da se muzej naziva i muzejom grijeha protiv prve Božje zapovijedi.

Fra Josip Blažević

„To je galerija u kojoj posjetitelji mogu pogledati koji su grijesi protiv prve Božje zapovijedi – riječ je o idolopoklonstvu i njegovim različitim oblicima. Svi smo tome izloženi, bili toga svjesni manje ili više. Riječ je o audio-vizualnoj katehezi koja započinje Knjigom Postanka – padom u grijeh, a završava Knjigom Otkrivenja – novim nebom i novom zemljom, radosnom porukom nade jer je naša budućnost u Božjim rukama“, rekao je, ističući da ovaj muzej želi biti poticaj drugima da se opredijele za kršćanski put savršenstva.

Za otvorenje je izabran dan na koji je prefekt Kongregacije za kauze svetaca kardinal Marcello Semeraro blaženom proglasio s. Mariju Lauru Mainetti. Ta članica Družbe Kćeri Križa ubijena je kao mučenica iz mržnje prema vjeri. Nju su 6. lipnja 2000. u kasnim večernjim satima, ubodima nožem ubile tri djevojke tijekom sotonističkog obreda, stoga je nova blaženica i zaštitnica Muzeja.

„Želio bih da se o njoj više priča. Okultizma je stvarnost. Ovi ekstremni primjeri su rijetki, ali ne treba ih isključiti. Treba ozbiljno  shvatiti opasnosti iz svijeta okultnog“, istaknuo je fra Josip, koji je i sam prošao brojne tečajeve različitih praksi kako bi mogao upozoriti vjernike na opasnosti koje se kriju iz takvih praksi.

Fra Josip je istaknuo da je susreo mnoge osobe koje su se bavile magijskim i New Age tehnikama. „Suosjećam s tim osobama, volim ih i primam ih na razgovore. Oni su moderni apostoli – poput sv. Pavla – koji svjedoče da je Bog pokazao svoje milosrđe. Oni su to činili iz neznanja. Te su osobe ranjene i nikada se više nisu mogle baviti istraživanjem tih tema bez određenih posljedica. Ja sam milošću Božjom pošteđen toga i nikada me ništa nije zavelo. Baviti se takvim temama je dobrim dijelom i muka za mene, no drži me ljubav prema Isus Kristu i želja da njega jasnije naviještam“, istaknuo je fra Josip Blažević.

Uključivši se u emisiju telefonski, svoje svjedočanstvo bavljenja okultnim podijelila je tridesetogodišnja Sara Kukić. Kako je rekla, još kao dijete bila je otvorena duhovnom svijetu, a zlo je u njezin životu ušlo preko njezine obitelji.

„Kao dijete, doma sam našla literaturu o astrologiji, horoskopima, gatanju, vračanju i upijala sam ju. Tijekom osnove škole sam počela s naizgled bezazlenim igrama kao što su prizivanje duhova, razgovaranje sa Sai Babama, a nisam ni znala tko su oni. Zatim sam, kroz srednju školu, postala otvorena raznim grijesima. Bila sam u raznim vezama, a jedna od njih je bila iznimno toksična, destruktivna i opasna po život. Upala sam  u stanje depresije, anksioznosti, imala sam napadaje panike, izolirala sam se od svijeta“, posvjedočila je Kukić, ističući da je ušla u taj svijet kako bi sama sebi pomogla, no nije znala kako.

„Obratila sam se jednoj djevojci koja mi je, u dobroj namjeri, poslala video poznate motivacijske govornice Ane Bučević. Nakon što sam čula njezin video, skroz sam se raspala. Dala sam na glas zavjet da ću ući u učenje zakona privlačenja – vortex. Narednih pet godina sam slušala njezina videa od ranog jutra pa sve do navečer“, rekla je, ističući da ih je slušala čak i tijekom spavanja kako bi si brže reprogramirala um.

Zatim je počela slušati i druge govornike – i naše i strane. „Sve skupa sam se sedam godina bavila raznim New Age tehnikama, a zadnje dvije sam sudjelovala i u praktičnom dijelu. Radila sam razne meditacije – na tišinu, na razne frekvencije, Kundalini meditacije, meditacije u pokretu i razne vizualizacije. Počela sam ići i u druge sfere kao što su Reiki i Theta Healing, a bavila sam se i anđelima, anđeoskim tretmanima i energetskim iseljivanjima”, rekla je.

Nakon što je ušla u kontakt sa šamanom iz Austrije, počela se osjećati sve lošije. „Sve mi je bilo mračno i hladno. Jedne večeri sam u svom stanu doslovno osjetila hladnoću na svojoj koži. U toj tami sam prvi put zavapila iz dubine svoga srca za pomoć. Rekla sam: ‘Bože, gdje si?’ Samu sebe sam prestrašila, shvativši da se zadnjih osam godina nisam obratila Bogu. Obraćala sam se svemiru, ali ne i Bogu“, istaknula je.

Fra Vladimir Vidović

Bio je to početak njezina obraćenja, istaknula je. „Pregledavajući vijesti, naišla sam na YouTube isječak naziva ‘From New Age to Jesus’. U njemu je jedan Amerikanac govorio o svome obraćenju. Gledajući video, plakala sam cijelo vrijeme. Moja je priča bila identična njegovoj. On je u tom videu pojasnio da se radi o susretu sa živim Bogom – Duhom Svetim.  Shvatila sam da se isto to dogodilo i meni“, rekla je Kukić, ističući da je osjetila pravi mir, ljubav i sigurnost, a odbacila sve ono lažno.

Fra Vladimir Vidović naglasio je da u svakome čovjeku postoji čežnja za dubljim smislom – svatko želim živjeti sretnim i ispunjenim životom. No, tražiti to možemo i na krivim mjestima, istaknuo je fra Vladimir.

„Ponuda svijeta je u suprotnosti s Božjom ponudom – spasenjem. To su kratkotrajni užitci koji nude kratkotrajnu sreću i zadovoljstvo. Zbog takvih se tehnika i pristupa kratkotrajno osjećamo zadovoljeno, ali u pozadini svega nalazi se velika praznina. Tu prazninu onda se pokušava nadomjestiti raznim umjetnim supstancama koje u razne druge probleme i depresiju“, istaknuo je fra Vladimir.

Posebno je naglasio da su u opasnosti mladi kojima treba ponuditi pravu Istinu – Isusa Krista.

„S druge strane, postoji pravi put. Samo je jedna osoba u ljudskoj povijesti rekla da je ‘put, istina i život’. Treba doživjeti susret sa živim Bogom. Ta ponuda, istina Isusa Krista, je prisutna. Crkva tu nije zakazala. Zakazali su pristupi kojim se mladima nastoji približiti osoba Isusa Krista. Postoje novi oblici evangelizacije putem kojih tu istu Istinu naviještamo na drugačiji način, ne umanjujući polog naše vjere. Ako se prilagodimo mladom čovjeku i promijenimo pristup, on će pravu istinu vrlo lako prihvatiti“, rekao je fra Vladimir Vidović.