Budi dio naše mreže
Izbornik

Delegacija austrijskih katolkinja susrela se s papom Franjom

Vatikan (IKA)

U okviru posjeta Rimu visoka delegacija žena iz Austrije susrela se tijekom audijencije u srijedu 6. svibnja s papom Franjom, izvještava Vatican News.

Nakana posjeta visoke delegacije žena iz Austrije Rimu bila je promicanje većeg zajedništva između muškaraca i žena u Katoličkoj crkvi u Vatikanu i razmjena mišljenja o zaštiti klime, predanosti miru i sinodalnosti. Uz Doris Schmidauer, suprugu austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena, u delegaciji od petnaestak žena bile su voditeljica ureda za pastoral biskupije Linz Gabriele Eder-Cakl, predsjednica Katoličkog pokreta žena u Austriji (KFB) Angelika Ritter-Grepl, generalna tajnica Austrijske redovničke konferencije s. Christine Rod i pročelnica pastoralnog ureda Salzburške nadbiskupije Lucia Greiner.

Znamo da je pitanje žena i Crkve zaista dospjelo u srž Crkve

Tema žena danas je sveprisutna u Katoličkoj crkvi u Austriji, rekla je Angelika Ritter-Grepl u intervjuu za Vatican News i Vatikanski radio. U tome je pomogao i proces pripreme za Biskupsku sinodu o sinodalnosti. U svim anketama i raspravama „na kraju se pokazalo da je pitanje žena i Crkve jako, jako važno u vezi s tim procesom. To znači da znamo da je pitanje žena i Crkve doista dospjelo u srž Crkve, ne samo među nama ženama, nego da je to pitanje za cijelu Crkvu, a posebno za muškarce.“ Pohvalila je što Katolički pokret žena u ovom trenutku ima „dobar dijalog s biskupima“ u Austriji. Jedan od njih, biskup iz Feldkircha Benno Elbs, također je nazočio općoj audijenciji.

Skupina iz Austrije je od ponedjeljka bila u razgovorima s visokim predstavnicama kurije u Vatikanu. Među ostalima, dobrodošlicu im je iskazala tajnica Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja s. Alessandra Smerilli te dotajnica Biskupske sinode s. Nathalie Becquart. Ritter-Grepl je rekla da je važno sudjelovati na svjetskoj sinodi i pobrinuti se da se njihova pitanja ne zanemare. „I to je u skladu s interesima žena koje smo danas sreli [u Vatikanu] jer to je ono što one zahtijevaju. To znači da je to lijepa potvrda vlastite predanosti, ali i spoznaje da će se ono što unesemo u sinodski proces vrednovati te dalje obrađivati.“

Ovo je lijepa potvrda vlastite predanosti

Susrete u Rimu organizirala je austrijska veleposlanica pri Svetoj Stolici Franziska Honsowitz-Friessnigg. Prema njenoj izjavi, Doris Schmidauer, koja je u pratnji svog supruga već bila na dvije privatne audijencije kod pape Franje, bila je zapravo ona koja „otvara vrata“.

Mir i žene: Schmidauer zahvalila Papi za predanost

Schmidauer je za Vatikanski radio rekla da je Papi zahvalila „za njegovu predanost miru jer mislim da je to vrlo važno u ovom trenutku jer smo u spirali rata i ponovnog naoružavanja“. „I druga stvar, što je misija ovog mog putovanja: također sam mu zahvalila što je osnažio žene u Vatikanu, što je ovdje već napravio mnoge važne korake.“ Jednakopravnost je „općenito važna briga u svim područjima života“, naglasila je Schmidauer. S tim u vezi, već je dulje vrijeme u kontaktu s Katoličkim pokretom žena: „Ovo je cilj koji zajedno promičemo i u kojem se međusobno podržavamo.“

Skupina austrijskih katolkinja Papi je darovala ikonu s porukom. Ikona koju je naslikala Eder-Cakl, prema modelu iz jednog bugarskog samostana, prikazuje dvije žene u liturgijskoj odjeći sa štolama, kakve su nekad nosile tijekom službe.

Ikona je na poleđini nosila nekoliko nakana i izjava o temi žena i Crkve. U njima su žene iz austrijske delegacije potvrdile da smatraju da je pitanje žena ključno pitanje za budućnost Crkve. Važno je prepoznati različite stvarnosti života žena, proširiti njihov pristup službama crkvenog vodstva i dalje razmišljati o sakramentalnoj službi muškaraca i žena.

U utorak navečer na prijem prigodom početka svibanjskih pobožnosti u Veleposlanstvu Austrije pri Svetoj Stolici došle su i voditeljica uprave Države Vatikana s. Raffaella Petrini i dotajnica odgovorna za multilateralnu diplomaciju u Državnom tajništvu Francesca Di Giovanni. U srijedu se skupina austrijskih katolkinja susrela s ukrajinskim izbjeglicama u katoličkoj Zajednici svetoga Egidija i razgovarala s glavnim tajnikom Caritasa Internationalis Aloysiusom Johnom, objavio je Vatican News.