Budi dio naše mreže
Izbornik

Austrijski biskupi podupiru Papinu inicijativu „kulturološke preobrazbe u smjeru sinodalnosti”

Beč (IKA)

Austrijski biskupi u izjavi na kraju četverodnevnog proljetnog zasjedanja u petak 17. ožujka poručili su kako iz najdubljeg uvjerenja podupiru „kulturološku preobrazbu u smjeru sinodalnosti”, koju je potaknuo papa Franjo u deset godina svoga pontifikata.

„Taj Papin put austrijski biskupi podupiru iz najdubljeg uvjerenja”, riječi su austrijskih biskupa koje prenosi Kathpress. Zasjedanje Austrijske biskupske konferencije održano je u obrazovnom središtu St. Benedikt u blizini zavjetnog svetišta Seitenstetten u Donjoj Austriji.

Sinodski proces što ga je potaknuo papa Franjo i koji će u listopadu sinodom u Vatikanu doseći svjetsku crkvenu razinu, „jedinstven je u crkvenoj povijesti”, poručili su austrijski biskupi.

Papa je, podsjećaju, već ranije korak po korak razvijao biskupske sinode uvedene Drugim vatikanskim koncilom. Sinodalnost je u njegovu pontifikatu „dobila novu kvalitetu kao držanje i temeljno načelo u Crkvi”, navodi se u izjavi objavljenoj pod naslovom „Napredovati u sinodalnosti”.

Najavljeno je da će Austriju na svjetskoj sinodskoj skupštini u listopadu predstavljati predsjednik biskupske konferencije, salzburški nadbiskup Franz Lackner, a zamjenik će mu biti koruški biskup Josef Marketz. Na Sinodi će sudjelovati i bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn kao član vatikanskog Sinodskog vijeća.

Austrijski su biskupi naznačili teme koje su se između ostaloga nametnule i na Europskoj sinodskoj skupštini u Pragu, a među kojima su sudjelovanje vjernika u poslanju Crkve, uloga žena, „uključiva” Crkva, evangelizacija i misije.

„Želja za reformama velika je unatoč proturječnim predodžbama”, poručili su austrijski biskupi.

I dalje ostaje izazov „da sinodski proces poluči konkretne posljedice koje su potrebne za službu Crkve i njezinu vjerodostojnost”. U Pragu se u različitim pogledima na to „što nam Bog danas želi reći”, pokazalo „da smo upućeni jedni na druge i da nam je uvijek potrebno nadopunjavanje”, navodi se u izjavi austrijskih biskupa. Podsjećaju da im iskustva iz pohoda Ad limina u Rimu uoči Božića daju optimizam glede sinodalnosti kao duhovnog držanja osluškivanja jedni drugih. Razgovori u vatikanskim dikasterijima nosili su pečat „otvorenosti, poštovanja i razmjene”, zaključuje se u izjavi.

Tijekom četverodnevnog zasjedanja Austrijske biskupske konferencije, biskupi su raspravljali i o drugim aktualnim temama, posebice o različitim krizama, poput socijalnih izazova, klimatskih promjena, rata u Ukrajini i nedavnog potresa u Turskoj i Siriji, kao i o gorućim etičkim pitanjima poput surogat majčinstva.

Višestruke krize i nevolje mogu se prevladati „zajedništvom i optimizmom”, tvrde austrijski biskupi. Na zasjedanju su kao savjetnici sudjelovali i predstavnici Caritasa. Biskupi zahtijevaju ciljanu pomoć za ljude koji su uslijed poskupljenja zapali u nevolje, a glede klimatskih promjena stali su „jasno na stranu mladih” u njihovim naporima za očuvanje svega stvorenoga. Pozvali su i politiku da „ljudima podari sigurnost i riječima i djelima dosljedno ojača koheziju u našem društvu”.

Kad je riječ o ratu u Ukrajini, austrijski biskupi u izjavi spominju „ludilo rata”, s visokim dankom u krvi, ciljanim napadima na civilne ciljeve i otimanjem ukrajinske djece. Teški ratni zločini agresora ne mogu se ničim opravdati, „a odgovorni moraju biti procesuirani”, poručuju biskupi. Kao što ukrajinski narod ima pravo braniti se protiv nepravednog napada, tako je i međunarodna zajednica dužna štititi i podupirati žrtve agresije, navodi se u izjavi.

Biskupi poručuju ljudima u Ukrajini koji pate zbog rata: „Mi biskupi i mnogi ljudi u Austriji nosimo vas u našim srcima, patimo s vama, niste sami, na vašoj smo strani!”, a svakog pozivaju: „Molimo s ljudima u Ukrajini za pravedni mir, za put kršćanske ljubavi i pomirenja!”

Osvrćući se na potres u tursko-sirijskom pograničnom području, biskupi su posebice pozvali na omogućavanje pomoći žrtvama potresa u Siriji. Pomoć jednoj zemlji ne smije se izigravati pomoću drugoj, ali „činjenica je da se međunarodna pomoć Siriji vrlo teško pokreće”, poručili su. Stoga pozivaju zapadne zemlje da ukinu sankcije Siriji, a sirijske vlasti da omoguće pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Na kraju svoga proljetnog zasjedanja, austrijski su biskupi pozvali i na zabranu surogat majčinstva u cijelome svijetu. Tvrde kako Europska komisija u posljednje vrijeme nastoji zaobići postojeće nacionalne zabrane surogat majčinstva, što kod njih izaziva „veliku zabrinutost”. To isto vrijedi za države poput Ukrajine, Gruzije, Grčke i zemlje Latinske Amerike, gdje poslovi sa surogat majčinstvom postaju sve beskrupulozniji. „Surogat majčinstvo je bezobzirno izrabljivanje žena, djecu pretvara u robu i protivno je ljudskim pravima”, poručili su austrijski biskupi na kraju svoga proljetnog zasjedanja.