Budi dio naše mreže
Izbornik

Banja Luka: Biskup Komarica u gradskoj vijećnici razgovarao o baštini Marije Zvijezde

Banja Luka (IKA/TABB)

Umirovljeni banjolučki biskup i apostolski upravitelj Franjo Komarica je u četvrtak 14. prosinca 2023. u gradskoj vijećnici u Banjoj Luci s gradskim dužnosnicima razgovarao o baštini trapističke opatije Marije Zvijezde.

Na radnom sastanku, održanom na poziv gradske administracije, u biskupovoj pratnji bio je ravnatelj Katoličkoga školskog centra „Ivan Merz“ u Banjoj Luci mons. mr. sc. Ivica Božinović. Susreli su se s dužnosnicima grada nadležnim za vjerska i kulturna pitanja.

Također su aktivno sudjelovali voditelji arhiva, knjižnice i muzeja entiteta Republike Srpske, te direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Glavna i jedina tema sastanka bila je financijska pomoć koju je Banjolučka biskupija zatražila od Grada za uređenje bogate knjižnice i arhiva nekadašnje velezaslužne trapističke opatije Marije Zvijezde, kao i povrat od komunista oduzetog knjižnog, arhivskog i muzejskog blaga opatije.

Tijekom konstruktivnog međusobnog informiranja svi su se biskupovi sugovornici složili da će se potruditi – koliko je do njih – izići ususret opravdanoj potražnji Banjolučke biskupije, da se konačno i njoj počne vraćati njezina imovina, da bi ju mogla upotrijebiti za opću korist domaćih sugrađana i brojnih Europljana, koji u sve većem broju posjećuju tu jedinstvenu europsku kulturnu destinaciju u tom dijelu Europe.

Nadodali su da će o tomu imati glavnu riječ aktualni nadležni entitetski politički dužnosnici.

Mons. Komarica im je zahvalio za njihovu dobrohotnost i izrazio nadu da će i najodgovorniji u politici pokazati spremnost glede zajedničkog rada za opće dobro.