Budi dio naše mreže
Izbornik

Banjolučki biskup Majić i predsjednik Republike srpske Dodik razgovarali o povratu imovine Katoličke Crkve

Banja Luka (IKA)

Banjolučki biskup Željko Majić susreo se 17. lipnja s čelnikom Republike srpske Miloradom Dodikom koji je najavio financijsku potporu raznim projektima te povrat dijela imovine Katoličke Crkve.

„Institucije Republike srpske će dodatno financijski poduprijeti Katoličku gimnaziju u Banjoj Luci, dok će se udruženju Caritas izdvojiti 70.000 maraka“, rekao je Dodik nakon sastanka. Dodao je kako Caritas u Banjoj Luci svakoga dana korisnicima dostavlja 30 obroka, što zavrjeđuje pozornost vlasti te je najavio kako će sljedeće godine biti pokrovitelj obilježavanja 20 godina Katoličkog školskog centra, piše HINA.

Banjolučki biskup Majić i predsjednik Republike srpske Dodik razgovarali su i o povratu dijela imovine Katoličke Crkve u tome gradu koja im je nacionalizirana nakon 2. svjetskog rata. Navodeći pitanje samostana Marija Zvijezda, koji se koristi u svrhe bolnice, Dodik je poručio da se ne protivi vraćanju objekta Banjolučkoj biskupiji.

Na svom korisničkom računu na platformi „X“ dodao je da „Banjolučka biskupija zaslužuje pohvalu za očuvanje vjere i institucija, a posebno za humanitarno djelovanje prema ljudima različitih vjera“.

„Otvarali smo ta pitanja o funkcioniranju Crkve, crkvenih institucija, ali i pitanja katoličke i hrvatske zajednice na području Banje Luke i banjolučkoga kraja“, poručio je biskup Majić. Izrazio je očekivanje da će se realizirati najavljena potpora.

Na području Republike srpske prije rata živjelo je oko 220 tisuća Hrvata, a prema posljednjem popisu iz 2013. bilo ih je tek nešto više od 29 tisuća. No, prema podacima Katoličke Crkve tek je 12 tisuća Hrvata katolika koji ondje stalno žive.