Budi dio naše mreže
Izbornik

Bdjenje u svetištu Majke Božje od Krasna

Krasno (IKA)

Proslava svetkovine Velike Gospe u svetištu Majke Božje od Krasna započela je 14. kolovoza križnim putem i misom koju je predslavio generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Marinko Miličević.

Križni put s tekstom Tomislava Ivančića predvodio je preč. Nikola Turkalj. Hodočasnici su pristigli s raznih strana, između ostaloga iz Gospića, Otočca, Perušića, Ličkog Osika, Kosinja i Viškova u Rijeci.

Ispovijedalo je desetak svećenika, među kojima i riječki nadbiskup Ivan Devčić, domaći sin iz Krasnog.

Nakon križnog puta formirana je procesija iz svetišta prema vanjskom oltaru. Iza križa mladi su u narodnim nošnjama nosili kip Gospe Krasnarske.

Pratili su ga svećenici Stipe Zeba, Mišel Grgurić, Tomislav Šporčić, Richard Pavlić, Andrija Kekić i Petar Jurčević koji su koncelebrirali misu.

Mons. Miličević u propovijedi je govorio o Blaženoj Djevici Mariji uznesenoj na nebo dušom i tijelom, Mariji posrednici milosti obraćenja, napose molitvom krunice.

Istina Marijina uznesenja proglašena je 1. studenoga 1950. u apostolskoj konstituciji „Silno darežljivi Bog“, ali toj istini prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo.

„Raspeti Isus uspostavlja nove odnose ljubavi između Marije i kršćana“, riječi su pape Ivana Pavla II. Trebamo poslušati Isusove riječi i uzeti k sebi Mariju za svoju majku. Uvesti je u naše domove, naše obitelji, u naša srca. Kada to učinimo, bit ćemo potpuno zaštićeni i ona će nas oblikovati na sliku svoga Sina.

Na što nas Gospa potiče? Uvijek nas potiče da živimo u milosti i na molitvu, posebno molitvu krunice. Molitva krunice pribavlja snagu Duha Svetoga onome koji moli. Sv. Ivan Pavao II. je rekao: „Bog po svome Duhu djeluje posebno u povijesti Božjeg naroda onda kada shvati da se ne možemo ponovno uzdići svojim silama.“

Zaključci svetaca o učincima sv. krunice:

  1. Obara đavolska uporišta! Ova molitva izgovorena u ljubavi obara sotonina uporišta u životu nekoga člana naše obitelji. Takva molitva vjere veže duhove laži te izgoni i same đavle.
  2. Razbija duhovnu gluhoću! Gospa čini da oni koji su duhovno gluhi čuju Božju Riječ spasenja i obrate se.
  3. Priprema plodno tlo za obraćenje! Srce postaje plodno za Božju Riječ. Osoba odjednom poželi biti bolja, ne zna zašto, kaje se, ispovijeda, odlazi u crkvu.
  4. Proizvodi obraćenje na bilo kojem mjestu! Tamo gdje se moli krunica Gospodin će učiniti da se osobe obrate, gdje god se nalazile i u kakvom god stanju bile.
  5. Krunica čini apostola! Tamo gdje se moli krunica, rađaju se novi apostoli, nova zvanja.

Propovjednik je završio propovijed „Izvatkom iz Posvete Bezgrješnom Srcu Marijinu: „Neka se po tebi na Zemlju izlije božansko Milosrđe i neka slatki otkucaj mira ponovno odjekuje našim danima. Okrijepi naša usnula srca, ti koji si živo vrelo nade i vodi nas stazama mira. Amen.“

Pjevao je mješoviti zbor pod ravnanjem Ivana Prpića Špike.

Nakon mise svi su okupljeni u procesiji pratili vraćanje kipa Majke Božje u svetište, gdje je predvoditelj mise mons. Miličević izložio Presveti Oltarski Sakrament na klanjanje.