Budi dio naše mreže
Izbornik

Beograd: Biskup Svalina predvodio obred preminuća sv. Franje

Beograd (IKA)

U predvečerje svetkovine sv. Franje Asiškoga, u ponedjeljak 3. listopada, srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina predvodio je Svečanu večernju i Obred preminuća sv. oca Franje u Franjevačkoj crkvi Sv. Ante Padovanskog u Beogradu, izvijestila je Srijemska biskupija.

Biskupa Svalinu pozdravio je domaći župnik i gvardijan fra Ilija Alandžak. Uz biskupa Svalinu, sudjelovali su i beogradski nadbiskup i metropolit Stanislav Hočevar, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Beogradu mons. Simon Sanchez Bolivar, braća franjevci, svećenici iz Beogradske nadbiskupije, Subotičke i Srijemske biskupije, redovnice usmiljenke s Banovog brda u Beogradu te  grkokatoličke redovnice Službenice Bezgrešne Djevice Marije, koje odnedavno djeluju u Apostolskoj nuncijaturi u Beogradu.

Biskup Svalina potaknuo je u prigodnom nagovoru okupljene vjernike na nasljedovanje poniznosti i skromnosti sv. Franje, osobito u služenju bližnjima i potrebitima – siromašnima, obespravljenima, potlačenima, osamljenima, bolesnima… te ujedno čestitao braći franjevcima svetkovinu njihovog utemeljitelja, izrazivši i radost što ima čast po prvi puta ne samo sudjelovati, nego i predvoditi obred preminuća sv. Franje.

Za vrijeme pjevanja antifone „O anima sanctissima“ biskupi su prenijeli goruću uljanicu na pokrajnji oltar Preminuća sv. Franje, simbolizirajući tako odlazak njegove duše k Ocu. Liturgijsko i korsko pjevanje animirali su koralisti zbora Ars vocalis, uz sudjelovanje okupljene zajednice i svećenika, a svi su se nakon liturgijskog slavlja zadržali uz bratske agape u samostanskom refektoriju, izvijestila je Srijemska biskupija.