Budi dio naše mreže
Izbornik

Biciklisti iz Ogulina obnovili hodočašće u Banju Luku

Banja Luka (IKA)

Šestorica članova Biciklističkog kluba „Frankopan“ iz Ogulina, nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, obnovili su višegodišnju tradiciju vozočašća u Banju Luku u čast bl. Ivana Merza i svetog pape Ivana Pavla II. gdje su stigli u subotu 20. svibnja, prenosi TABB.

Bila je to deveta Međunarodna biciklijada Marija Zvijezda, koju je svih prošlih godina organizirao Kristov stol – Misijska europska inicijativa.

Biciklisti su pedalirali od Ogulina, preko Bihaća, Bosanskog Novog (Novog Grada) i Prijedora. U Banjoj Luci su pohodili Mariju Zvijezdu gdje ih je primio župnik Zvonko Topić.

Susreli su se i s mjesnim biskupom Franjom Komaricom u zgradi Ordinarijata. Biciklisti hodočasnici su, uz izvješće o svome pothvatu, biskupu uručili i prigodne darove. Naglasili su svoju „iskrenu ljubav“ prema njemu osobno i prema blaženom Banjolučaninu Ivanu Merzu kao i prema svetom papi Ivanu Pavlu II. Posebno su spomenuli ovogodišnju dvadesetu obljetnicu pohoda svetoga pape Banjoj Luci i uzdignuća na oltar bl. Ivana Merza, kao i svoju „žarku želju“ da baš ove godine voze do Banje Luke.

Biskup Komarica im je zahvalio za njihovu veliku žrtvu i ljubav te obećao molitve za njih i njihove najbliže kao i svoj pohod Ogulinu gdje želi s njima i za njih slaviti misu, što su oni s radošću prihvatili. Zadržao se s njima u dužem razgovoru, informirajući ih o svojim nastojanjima tijekom protekle dvije i pol godine oko vjerodostojnog svjedočenja evanđelja ovdašnjih katolika, i oko najnovijih događanja glede Europskog centra za miri i suradnju utemeljenog u Mariji Zvijezdi.

Biciklisti su, osim pohoda katedrali i molitve kod relikvija bl. Ivana Merza, u nedjelju 22. svibnja pohodili i župnu crkvu Pohoda BDM u kojoj je kršten bl. Ivan, i susreli se s domaćim župnikom preč. Vladislavom Žarkom Ošapom i pomoćnim biskupom Markom Semrenom koji je tu imao slavlje potvrde.