Budi dio naše mreže
Izbornik

Biograd: Treći adventski susret u zajednici Cenacolo

Biograd na Moru (IKA)

Moralni teolog dr. sc. don Damir Šehić održao je treći adventski duhovni susret u zajednici Cenacolo u Biogradu na Moru u ponedjeljak 12. prosinca o temi „Pouzdanje kao ključ izgradnje kreposti“.

Na susretu su, uz mladiće iz zajednice Cenacolo, bili i roditelji prvopričesnika iz zadarske Župe sv. Petra apostola – Ploča, Zadar i svećenik kotorske biskupije don Pero Burečić. Zajednički susret u zajednici Cenacolo omogućio je međusobnu izmjenu iskustva i kršćanskog svjedočanstva između roditelja i mladića koji su u zajednici. Ovakav susret nastavak je adventskih susreta između raznih skupina koje prolaze kroz zajednicu Cenacolo u potrazi za iskustvom i svjedočanstvom žive vjere, naglasio je dr. sc. Šehić.

Potreba izlaska iz vlastite komocije i otvaranje drugome jamči mogućnost istinskog susreta sa bratom čovjekom i sa Bogom koji nas traži. Zajednička molitva i potraga za kreposnim načinom života obveza je svakog kršćanina. Pouzdanje na putu potrage za Božjom milošću otvara nam se kao svojevrstan ključ i uvjet na putu kreposti.

Dr. sc. Šehić je naglasio da tek istinsko pouzdanje, otvara mogućnost da se upustimo u avanturu života s Kristom koji nas oslobađa od navezanosti i kompleksa koji nas sputavaju na putu istinskog susreta. Pouzdanje nas stavlja u poziciju vjere koju su baštinili starozavjetni i novozavjetni likovi, od Abrahama pa sve do suvremenih svjedoka koji su znali prepoznati snagu Božjeg života i njegovu važnost u vlastitom životu. Bog nikada ne ostavlja one koji ga traže, zaključio je.

Susret roditelja prvopričesnika i momaka iz zajednice Cenacolo plod je zajedničke suradnje u izmjeni iskustava na nekoliko razina. Susreti su usmjereni prema krizmanicima i njihovim roditeljima i roditeljima prvopričesnika. Te ciljane skupine imale su priliku sudjelovati na katehezi i zajedno moliti i poslušati svjedočanstvo mladića koji su u nošenju vlastitih križeva pronašli smisao i upoznali Krista. Potreba ohrabrenja roditelja kao i podrška na putu trajna je zadaća Crkve, a ovakvi susreti pomažu izgradnji boljeg društva i upoznavanja s Kristovom milošću koja se najljepše zrcali kroz pouzdanje, zaključio je dr. sc. Šehić.