Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogdan predvodio molitvu u Kninu

Knin (IKA)

U sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice VRO „Oluja“ u subotu 5. kolovoza kod spomenika hrvatske pobjede „Oluja 95“ u Kninu vojni biskup Jure Bogdan predvodio je molitvu za poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje.

„Zahvaljujemo ti Gospodine Bože za svu našu braću i sestre koji nam bijahu bliski i dragi, a koji nas u obrani domovine napustiše. Ne daj da se izgubi išta od napora svih naših branitelja. Ono što su živjeli i činili neka doprinese dobroti naše domovine i cijeloga svijeta. Daj da ljudi što će za njima doći cijene sve što njima bijaše sveto, da u svemu u čemu su bili veliki i dalje nama zbore i sada kad su prešli u vječnost. Neka nastave živjeti u svima nama, našim srcima, mislima, savjestima. Daj da nakon njihove smrti i zbog njihove smrti budemo dublje međusobno povezani u nadi i vjeri da ćeš i nama biti vjeran kad prijeđemo prag ovozemaljskoga života“, molio je biskup Bogdan.

Prije molitve biskupa Bogdana odana je počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima. Vijence su položili predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u VRO „Oluja“, Hrvatskih ratnih vojnih invalida, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, a potom i najviši državni dužnosnici te predstavnici županija i gradova.
Kaka je u programu najavilo Ministarstvo hrvatskih branitelja, središnja svečanost počinje oko 9:40, a podizanje zastave na Tvrđavi pratit će se putem videozida na Trgu dr. Ante Starčevića. Predviđeno je da zastavu podižu predstavnici hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, njih 11, u nazočnosti počasnog postroja MUP-a i pripadnika Počasno-zaštitne bojne OSRH-a.
U sklopu programa predviđena su obraćanja predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade, a u ime hrvatskih branitelja kao prvi govornik obratit će se djelatni časnik HV-a, dragovoljac iz 90-e i pripadnik legendarnih Tigrova. Tijekom svečanosti čita se i povjesnica VRO Oluja te imena 244 poginulih i nestalih u VRO Oluja. Program će upotpuniti glazbeni nastup Klape HRM-a Sv. Juraj i Policijske klape Sv. Mihovil, a završetak središnje svečanosti očekuje se do 11:15 sati.

Slijedi misa u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, koju predvodi vojni biskup od 11:45 sati.