Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogdan susreo se u Vojnom ordinarijatu s ministrom obrane Anušićem

Zagreb (IKA)

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Aušić sa suradnicima sastao se s vojnim ordinarijem u Republici Hrvatskoj msgr. Jurom Bogdanom u Vojnom ordinarijatu, u četvrtak 21. ožujka 2024. godine, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Na sastanku se razgovaralo o djelatnosti i aktivnostima Vojnog ordinarijata, suradnji Ministarstva obrane i Oružanih snaga s Vojnim ordinarijatom, dušobrižništvu katoličkih vjernika u Oružanim snagama RH.

Također, vođeni su razgovori o organizaciji vojnih hodočašća s naglaskom na hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd, čije su pripreme upravo u tijeku.

„Hodočašće u Lurd ima snažnu tradicijsku vrijednost, kako za Hrvatsku vojsku, tako i za policiju i hrvatske branitelje. Ne smijemo nikada zaboraviti kako je 1991. godine Hrvatska stvarana s krunicom oko vrata i kako je hrvatski narod preživio težak Domovinski rat uz pomoć svoje vjere i Katoličke crkve“, kazao je ministar obrane te dodao kako Hrvatska vojska uvijek mora ostati uz Katoličku crkvu, kao što Katolička crkva mora uvijek biti uz Hrvatsku vojsku i hrvatski narod.

U tom kontekstu prisjetio se lika i djela svetog Ivana Pavla II. koji je, između ostalog, i svojim diplomatskim djelovanjem pomogao hrvatskom narodu na putu prema samostalnosti.

Poželjevši Vojnom ordinarijatu puno uspjeha u organizaciji još jednog vojnog hodočašća, ministar obrane na kraju je kazao: „Volio bih posjetiti Lurd jer svi koji imaju priliku, vrate se sa snažnim dojmovima. Želim vam puno uspjeha i sreće u organizaciji hodočašća i neka vas dragi Bog čuva!“.

Msgr. Jure Bogdan zahvalio je na podršci Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci te izrazio uvjerenje kako će se dobra suradnja i ubuduće nastaviti. Tom prigodom msgr. Bogdan osvrnuo se i na nadolazeće 30. hodočašće u Lurd čiji je zapovjednik ove godine zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta brigadni general Željko Ljubas.

„Hodočašće u Lurd koje će ponovo poslati poruku mira i zajedništva održat će se od 21. do 28. svibnja 2024. i zahvaljujem svima koji sudjeluju u njegovoj organizaciji. U ovom trenutku imamo gotovo 800 prijavljenih pripadnika Hrvatske vojske i posebno mi je uvijek drago među njima vidjeti i naše kadete“, poručio je vojni ordinarij.

Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj osnovan je bulom svetog pape Ivana Pavla II. 25. travnja 1997. godine čime je uspostavljena duhovna skrb za vjernike katolike u oružanim snagama i redarstvenim službama Republike Hrvatske, a iste su godine u Republici Hrvatskoj osnovane još dvije biskupije, Požeška i Varaždinska. Jurisdikcija vojnog ordinarija se proteže na području cijele Republike Hrvatske i na mirovne snage u svijetu gdje djeluju hrvatski vojnici i policajci.