Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Glasnović blagoslovio Pelješki most: Neka ovo djelo bude dar sviju nas onima koji dolaze

Komarna (IKA)

Dubrovački biskup Roko Glasnović blagoslovio je Pelješki most na svečanosti otvorenja u utorak 26. srpnja, a zvona svih crkava Dubrovačke biskupije zvonjavom su pozdravila izgradnju tog važnog infrastrukturnog projekta za jug Hrvatske, a samim time i za vjernike toga kraja.

Program svečanog otvaranja mosta održan je većinom na odmorištu Komarna. Na samom kraju otvorenja sudionici su došli na istočni početak mosta gdje je održan obred blagoslova.

„Krist, Sin Božji došao je na svijet da skupi raspršene. Što god, dakle, vodi međusobnom povezivanju ljudi, odgovara Božjoj nakani. Ono što je razdvojeno planinama, razdijeljeno vodama ili odijeljeno velikim udaljenostima spajaju novosagrađeni putovi u novosagrađena prijevozna sredstva – i mostovi“, rekao je na početku biskup Glasnović.

Potom je zazvao Božji blagoslov na one koji su izgradili to djelo i njegovu zaštitu na one koji će se njime služiti.

Uslijedio je navještaj Božje riječi iz Evanđelja po Ivanu 14, 5 – 7: „Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni. Da ste upoznali mene, i Oca biste moga upoznali. Od sada ga i poznajete i vidjeli ste ga.“

U kratkom nagovoru izrazio je radost zbog izgradnje mosta. „Radujemo se ovom divnom zdanju“, kazao je te podsjetio da je najveći, najpoznatiji živući most bio sv. Kristofor (25. kolovoza) koji je s jedne obale na drugu nosio ljude na svojim ramenima.

„Mostovi nose, mostovi su korisni. Zato je izgrađen ovaj most koji spaja Lijepu Našu u jednu cjelinu. Dok ovdje molimo Gospodina da blagoslovi sve nas, sve one koji su se trudili i ugradili sebe, u prvom redu naše pretke i branitelje koji su nam osigurali slobodu, molimo Gospodina da ovo djelo bude dar sviju nas onima koji dolaze.“

„Ovaj most izgradila je vjera, nada i ljubav. Svagdje gdje god krenemo nailazimo na mostove kao na vječnu trajnu nezasićenu ljudsku želju da se poveže, pomiri sve što iskrsne pred našim duhom, očima i nogama da ne bude dijeljenja, protivnosti ni rastanka. Neka Isus Krist bude put u istinu do vječnog života“, zaključio je.

Nakon molitve vjernika i Litanija Svih svetih, biskup Glasnović blagoslovio je most tj. sve one koji će se njime služiti. „Bože, nigdje na svijetu nisi daleko od onih koji ti služe i očinskom zaštitom čuvaš one koji se u te uzdaju. Udostoj se svojom milošću preteći i pratiti sve one koji budu prolazili ovim mostom. Neka ih tvoja pomoć brani od svake protivštine da ono što žele mogu ispuniti i sretno prispjeti k željenom cilju po Kristu Gospodinu našemu.“

Na koncu je udijelio blagoslov i svima nazočnima moleći da Gospodin upravlja svim njihovim putovima te da prispiju u život vječni.

U biskupovoj pratnji bio je generalni vikar mons. Ivica Pervan.

Obredom blagoslova završila je svečanost otvorenja Pelješkog mosta koji je u ponoć otvoren za redovni promet.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL // Pelješki most – vatromet na otvorenju

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL // Pelješki most – vatromet na otvorenju