Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Gorski na misi polnoćki blagoslovio privremeni objekt za bogoslužje u Granešini

Zagreb (IKA)

Pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski blagoslovio je na misi polnoćki privremeni objekt za bogoslužje u župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Granešini. Tamošnja župna crkva teško je stradala u potresu zbog čega je, uz pomoć Zagrebačke nadbiskupije, izgrađena dvorana u podnožju crkve. Zahvaljujući velikom zalaganju mladih u župi privremeni bogoslužni prostor spreman je dočekao misu polnoćku.

U propovijedi je biskup Gorski istaknuo da je Božić prilika da se nitko ne osjeti isključenim iz dara svoga sina. “Božić govori da je sve moguće onome koji se uzda u Boga”.

“Isus nam svojim rođenjem govori da se i u najskromnijim uvjetima mogu postići prekrasni, divni rezultati i da se može dogoditi najljepši događaj. Divne stvari možemo postići ako s Bogom radimo, ako mu otvorimo vrata i prostore svoje duše. I kriza kroz koju prolazimo, i koja će i potrajati nažalost, nije samo zlo, to je prilika koju nam Bog daje da nove snage iz sebe izvučemo i da s Božjom snagom učinimo nešto dobro. Kao što je ova dvorana privedena svrsi ne samo radom ljudi, nego i vjerom onih koji su ovdje radili”, rekao je Gorski u propovijedi.

Župnik Josip Balog na kraju misnog slavlja posebno je zahvalio mladima te istaknuo kako se treba radovati što se nakon svih poteškoća blagoslovilo dvoranu u kojoj se prvi put slavila sveta misa. “Cijeli je niz divnih ljudi koji su tome doprinijeli nesebičnim, da ne kažem nadljudskim zalaganjem od samoga trenutka potresa pa sve do danas. Od izvlačenja preostalog inventara iz stradale crkve dok se još svaki dan treslo, uređivanja vjeronaučne dvorane za bogoslužja radnim danima, pripreme prostora u dvorištu za nedjeljne mise, seljenje nakon 20 nedjelja u dvoranu Duhovnog centra časnih sestara do dovršenja gradnje ovoga prostora.”

“S ponosom i neskrivenim ganućem kažem da su mladi ove župe čudo”, rekao je župnik Balog u emotivnom obraćanju okupljenim vjernicima koji su mlade nagradili dugotrajnim pljeskom. Istaknuo je da su mladi bili spremni uvijek se angažirati Bogu na slavu za svoju župu gdjegod i kad god je bilo potrebno. “Ne bojim se da ću pretjerati ako kažem da takve mlade, vrijedne i radosne, ima samo Granešina.”

“Uz sav ovaj posao angažirani su i u pomaganju obiteljima u potrebi, prikupljanjem namirnica. Za Božić su mnoge razveselili”, rekao je župnik Balog. Poimence je zahvalio najzaslužnijima za konačnu izgradnju bogoslužne dvorane. Okupljenim vjernicima i njihovim obiteljima zaželio je blagoslovljen i radostan Božić. Podsjetio je i na dolazak biskupa Gorskog u župu Granešina 21. lipnja kada je okupljenim vjernicima uputio riječi ohrabrenja i tada obećao gradnju privremenog objekta. “Ne može si bilo koja župa priuštiti da ima na polnoćki biskupa”, našalio se župnik Balog zahvalivši biskupu Gorskom te ga zamolio da prenese pozdrave nadbiskupu, kardinalu Josipu Bozaniću.