Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Gorski na Uskrs slavio euharistiju u Zaprešiću

Zaprešić (IKA)

Na svetkovinu Uskrsa, 17. travnja, u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Župi sv. Petra apostola u Zaprešiću svečano euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

U koncelebraciji su bili domaći župnik, zaprešićki dekan preč. Ivan Frkonja i prof. Ilija Čabraja, a u asistenciji trajni đakon Ilija Nikolić.

Na početku misnog slavlja biskup Gorski rekao je kako na Uskrs slavimo najsretniji dan u crkvenoj godini u kojem nam je Krist darovao uskrsli mir, a svojim učenicima dao milost opraštanja grijeha te svima omogućio ponovni pristup Nebeskom Ocu.

Na početku homilije biskup Gorski govorio je kako je apostolima bilo teško povjerovati da je Isus živ jer su Ga vidjeli razapeta, a sada je ponovno živ. Što je priječilo učenike u toj vjeri da nisu odmah povjerovali? Prije svega iskustvo ljudsko. Nitko nikada nije vidio da je mrtav čovjek ustao od mrtvih. To iskustvo ih je priječilo da povjeruju u ono o čemu je Isus govorio, pojasnio je biskup.

Govoreći nadalje o ljudskom iskustvu istaknuo je kako ono može spriječiti čovjeka da povjeruje u ono što je Božje. Kada se događaju velika zla. Kad čovjek jako trpi i teško mu je povjerovati u Božju ljubav. Kada se događaju nepravde kao što je rat u Ukrajini; teško je onda povjerovati u Božju pravednost, a posebno kada nam umiru najbliži i tada je teško vjerovati u neki novi život, rekao je mons. Gorski.

Naglasio je kako Uskrs nije za svakoga u isto vrijeme, već je potrebno neko vrijeme da povjerujemo u ono što se dogodilo. Vjera je trebala nadvladati sumnju koju su učenici nosili u sebi i bilo im je potrebno iskustvo Božje blizine, protumači je.

U nastavku homilije biskup je rekao da je za vjeru u Isusa Krista potrebno svjedočanstvo svjedoka: svjedočanstvo ljudi koji su doživjeli iskustvo svoga Boga i svoga Spasitelja, ali i poznavanje Svetoga pisma jer u njima se govori o uskrsnuću Sina Božjega. Zato je sv. Jeronim s pravom zapisao: nepoznavanje Pisma je nepoznavanje Krista.

Biskup se upitao: zašto smo mi kršćanima danas svjedoci Krista uskrsloga? Jer je On živ i On nas okuplja na slavlje uskrsnuća koje se danas posebno svečano slavi, ali to nije slavlje jednom godišnje nego svake nedjelje, podsjetio je biskup Gorski.

U zaključnim riječima pozvao je: „U uskrsnoj nadi težimo za svijetom bez oružja. Želimo svijet poštenoga rada, svijet bez siročadi, bez siromaha kojima je otet kruh zato što drugačije misle ili zato što su slabi ili zato što nisu konkurentni na tržištu. Želimo svijet bez tamnica gdje će se moći reći da su prošla ona zla vremena u kojima je čovjek mrzio čovjeka. Mi znamo da je Božji svijet moguć ako se promijeni ljudsko srce“.

Svečano misno slavlje animirao je Mješoviti župni zbor «sv. Cecilije» pod vodstvom orguljaša Hrvoja Banaja.

Ključne riječi:
biskup Mijo Gorski uskrs Zaprešić