Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Gorski predvodio Križni put za mlade na zagrebačkom Ksaveru

Zagreb (IKA)

Križni put za mlade, u organizaciji Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, održan je 22. ožujka na ksaverskoj Kalvariji. Pobožnost križnoga puta predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

Na kraju pobožnosti biskup Gorski pozdravio je sve okupljene u ime zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše. Pozdravio je vlč. Filipa Šešeka, povjerenika za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije te oce franjevce iz ksaverske župe, koji “s mnogo ljubavi vode brigu o ovom jedinstvenom križnom putu na otvorenom i ujedno im čestitam što je član njihove zajednice fra Ivo Martinović imenovan požeškim biskupom”.

Biskup Gorski kazao je kako “slijedimo Isusa na Križnom putu da bismo gledajući njega vidjeli kako se nosi život, kako se preuzima odgovornost, kako se daje plemeniti smisao našem životu i djelovanju. To nam je osobito potrebno u ovom trenutku kada je sve uzburkano, kao na nekim velikim valovima promjene kojoj ne znamo konačni oblik: u obiteljima, u Crkvi koja traži novo lice, u svijetu u kojem vlada poprilični kaos”.

Biskup se osvrnuo na stvarnost koju živimo, prisjećajući se potresa koji je prije četiri godine pogodio Zagreb i okolicu, ali i upozoravajući na tihu prijetnju ljudskom rodu – umjetnu inteligenciju, o kojoj u poruci za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija piše papa Franjo. “Unatoč crnoj slici, svijet nije zao, ta on je stvorenje Božje, a u Pismu čitamo da sve što je Bog učinio bijaše veoma dobro (Post 1,31). Što više, svijet je Isus povjerio nama da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta (Mt 5,13-16).”

“Mi kršćani se uvijek oslanjamo na križ Isusa Krista, na njegov primjer. Svijet se vrti, križ Isusov ostaje zauvijek. Prolaze sustavi, uređenja, sile i moćnici svijeta, križ Kristov ostaje kao trajni znak Božje ljubavi i čežnje da se svi ljudi spase. On je konstanta, orijentir, svjetionik u vremenu koji nam jamči ne samo ispravno djelovanje nego i sigurnost djelovanja i jakost u teškoćama i utjehu u žalostima i vječno spasenje. On nas čuva od bijega u krajnosti, straha od tako potrebnih promjena u nama osobno i u našoj Crkvi, jednako kao i od nerazboritog usvajanja svega i svačega kao mjerila i smjernica za život”, istaknuo je biskup Gorski i poručio okupljenim mladim: “Ne bojte se tražiti nove načine i nove putove, ne bojte se preuzimati odgovornost za svoj posao, za vodstvo, za brak i obitelj, ne bojte se preuzimati odgovornost za živoj svoj i svoje djece. Dužnost nam je svima preuzimati odgovornost za ljude s kojima se družimo i živimo, za svoju župnu zajednicu, za svoju domovinu Hrvatsku. Nemojte nikada prepustiti drugima da odlučuju o vama bez vas”.

“Možda ćete se u tom djelovanju naći u svim postajama križnoga puta, padati i dizati se, možda ćete kao i Isus na križu zavapiti iz svoje nevolje: Bože moj zašto si me ostavio?, ali, ne zaboravite, tada je Otac bio najbliži Sinu. Nije ga ostavio, nego je baš u tom času Isus donio spas svima. Samo tako život ima smisla”, naglasio je biskup.

Na kraju biskup Gorski pozvao je okupljene da Kristov križ svijetli “vama i svima koje Gospodin postavi na vaš životni put, kako biste u ovom uzburkanom svijetu bili prepoznatljivi znak nade”.

Postaje križnog puta čitali su mladi iz raznih župa Zagrebačke nadbiskupije, a pobožnost je pjesmom animirao Nadbiskupijski zbor mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Pobožnost križnoga puta s mladima je molio i imenovani požeški biskup fra Ivo Martinović.