Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Ivan Štironja predvodio misu na Nedjelju Božje riječi u porečkoj katedrali

Poreč (IKA)

Misu na Nedjelju Božje riječi, 21. siječnja 2024. predvodio je u porečkoj katedrali porečki i pulski biskup Ivan Štironja, izvijestio je Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije.

Koncelebrirali su župnik Mladen Pranjić i kancelar Porečke i Pulske biskupije Sergije Jelenić. Na slavlju je posluživao đakon Tobija Matijević, a liturgijsko pjevanje predvodio je župni katedralni zbor.

Biskup je na početku mise pozvao nazočne da se otvore Duhu Božjemu koji tumači Pisma, koji približava Bogu i približava ljude jedne drugima u svakom trenutku, a osobito u trenutku molitve i nastojanja oko postizanja jedinstva.

U svojoj propovijedi biskup je podsjetio da je papa Franjo svojim Apostolskim pismom, na spomendan sv. Jeronima, 30. rujna 2019. proglasio Nedjelju Božje riječi te vjernike pozvao na sudjelovanje u molitvi za jedinstvo kršćana. „Svaki krštenik je pozvan svojom molitvom, žrtvom, riječju i djelom doprinositi da svi budu jedno“, rekao je biskup.

Govoreći o Bibliji, u kojoj je sadržana Božja objava i mudrost biskup Štironja je naglasio da se slušanjem Božje riječi događa osmoza u životu čovjeka. „Božja riječ postaje snaga koja prosvjetljuje, ljubav koja prašta, ruka koja vodi, sunce koje rasvjetljuje i grije, glas koji tješi i hrabri, oko koje uočava i prepoznaje, prijatelj koji priskače u pomoć“, napomenuo je biskup.

Govoreći o snazi Božje riječi biskup je naglasio da ona hrani vjeru, nadu i ljubav te poziva na praštanje i zajedništvo o čemu Isus više puta govori. „Crkva, nadahnuta Kristovom molitvom i željom da svi budu jedno ovih dana Molitvene osmine, od 18. siječnja pa do blagdana obraćenja sv. Pavla, 25. siječnja, osobitim vapajem je usredotočena na tu divnu Isusovu želju, koju Crkva pretače u molitvu. Svaki krštenik je pozvan doprinositi molitvom, žrtvom, riječju i djelom da svi budu jedno, jer smo svi, kao braća i sestre, stvoreni od jednoga Boga Oca Stvoritelja“, rekao je biskup te nastavio: „Isus, utjelovljena Riječ Očeva, uzela je ljudsko tijelo kako bi nas približila jedne drugima i kako bi nas kao jednu obitelj sve skupa približila zajedničkom Ocu“.

Biskup je napomenuo da papa Franjo Zemlju naziva zajedničkim domom. „To znači da smo ukućani koji su upućeni jedni na druge. Kao stanovnici jednoga doma putujemo prema jednoj te istoj domovini, onoj na nebesima, te se u konačnici vraćamo jednom te istom Ocu, Bogu koji nas je sve stvorio. Zato je poslao svoga Sina Isusa, drugu božansku osobu, da nam pokaže put do jedinstva, da nas okupi i pripremi za vječnu gozbu u nebu. Isus je dakle središte našega vjerničkoga života. Što smo bliži Isusu, mi smo bliži jedni drugima i sve smo bliži Bogu. I suprotno, što smo udaljeniji od Isusa udaljeniji smo jedni od drugih; udaljenost od drugih, znak je udaljenosti od Isusa“, rekao je mons. Štironja.

Biskup je podsjetio da je papa Franjo inspiriran evanđeoskim tekstom „Tada im otvori pamet da razumiju Pisma“ (Lk 24,45), ustanovio Nedjelju Božje riječi. Papa je podsjetio vjernike da je to bio „jedan od posljednjih čina uskrslog Gospodina prije uzašašća. Ukazao se okupljenim učenicima, s njima je lomio kruh i otvorio im pamet da razumiju Pisma“, rekao je biskup Ivan te dodao: „Razumjeti pisma ponajprije znači shvatiti smisao muke, smrti i uskrsnuća radi obraćenja i oproštenja grijeha. Papa nas podsjeća da je razumijevanje Pisma prijeko potrebno za otkrivanje vlastitoga identiteta nas kršćana.“

„Svaka nedjelja je nedjelja Božje Riječi, i svaki dan je Božji dan i dar. Bog svakodnevno govori svojoj djeci, upućuje nam svoju Riječ. No današnja nedjelja želi biti vjetar u leđa svim drugim nedjeljama, i svakom danu, želi nam još jače osvijestiti važnost slušanja i osluškivanja Božje riječi preko koje nam govori Duh Sveti. Pomno slušanje i aktivno osluškivanje što nam to Bog poručuje, ključ je razumijevanja Božje riječi. To je ujedno i način da Riječ Božja živi, da se potvrdi kao živa, Božja riječ koja prosvjetljuje, hrabri i nosi kroz životne borbe, bure i oluje“, rekao je porečki i pulski biskup.

Osvrnuvši se na evanđeoski tekst i Isusov poziv: „Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!“ (Mk 1,14-20), biskup je naglasio da se u toj rečenici može iščitati sadržaj Isusova naviještanja. „U prolaznosti stječemo neprolazno blago. Zato je potrebno posvetiti vrijeme što osobito činimo molitvom, napose časoslovom. Kraljevstvo je nova Kristova ponuda spasenja izrečena u Radosnoj vijesti do koje se dolazi obraćenjem. Obratiti se zapravo znači vratiti se sebi, onoj iskonskoj slici Boga, ući u svoju dubinu i prepoznati sliku Božjega lica i vječnosti koju je Stvoritelj utisnuo u čovjekovo srce“, kazao je.

Biskup je pozvao na razmišljanje o važnosti Nedjelje Božje riječi te poručio: „Današnja nedjelja Božje riječi imat će smisla samo ako ozbiljno shvatimo ovu Božju ponudu spasenja i vječne radosti kao i svoju ulogu koja se sastoji u aktivnom slavljenju, razmišljanju, življenju i širenju Božje Riječi. Na to smo svi pozvani a posebno mi stariji u odnosu na djecu i mlade. Vi dragi roditelji ne zaboravite svoju nezaobilaznu i neizostavnu evangelizacijsku ulogu u vlastitoj obitelji“, poručio je biskup.

Govoreći o evangelizaciji i Božjoj riječi biskup Štironja je istaknuo da je obitelj Crkva u malome. Obitelj je „prostor u kojemu roditelji, otac i majka, imaju glavnu ulogu. Ako roditelji zakažu u evangelizaciji djece, teško je to nadoknaditi. Činjenica je da je sve manje i manje djece prisutno na misnim slavljima. To ne znači da ih nema. Pohvalno je i posebna je radost vidjeti djecu na misnim slavljima, ali nažalost sve ih je manje.

Brojni su razlozi. No redovito se preskače onaj temeljni razlog a to je – izgubili smo osjećaj za svetost u svakom pogledu. Pogazili smo svetinje ili su u najmanju ruku svetinje proglašene zastarjelima i nepotrebnima. Jednostavno se može reći da je u svetom prostoru djeci i mladima dosadno. Ne bi se smjelo zaboraviti – dosada je plod nezainteresiranosti i nebrige. Zato ne bismo smjeli nasjesti na izjavu – u crkvi je dosadno. Radije se pitajmo: ‘Zašto nam je dosadno?’ Razlog dosade nije u drugomu nego u meni samomu, u vlastitomu srcu. Dosada je sindrom izgladnjele duše i praznoga srca te ujedno poziv na oprez, da se nešto poduzme i tako spriječe posljedice“, napomenuo je biskup.

„Nedjelja Božje Riječi, i svaka druga nedjelja koja je temelj liturgijskoga slavlja i liturgijske godine, poziv je da se obratimo, vratimo sebi, da se uozbiljimo i postanemo odgovorniji u navještaju kršćanske vjere svim ljudima, osobito svojoj djeci i mladima“, zaključio je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja župnik Pranjić je zahvalio biskupu Štironji na upućenoj propovijedi  te prisutnim vjernicima poželio da misli iz biskupove propovijedi pretoče u svakodnevnicu.