Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica: Hrvati u RS prepušteni sami sebi i svojim duhovnim vođama

Banja Luka (IKA)

Hrvati na području koje čini Banjolučku biskupiju u najtežim su povijesnim razdobljima bili prepušteni sami sebi, a političari i stranke koji su ih trebali zastupati o njima nisu uopće vodili računa pa su se mogli osloniti samo na svoje duhovne vođe, ocijenio je umirovljeni banjolučki biskup i apostolski upravitelj Banjolučke biskupije Franjo Komarica u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV), prenosi Hina.

Biskup Komarica nakon 35 godina biskupske službe odlazi u mirovinu a Banjolučku biskupiju ostavlja na upravljanje hercegovačkom svećeniku don Željku Majiću kojega je za novog biskupa ranije u prosincu imenovao papa Franjo.

Prema trenutačno raspoloživim službenim podacima, Banjolučka biskupija je s predratnih gotovo 98 tisuća vjernika spala na 24 tisuće vjernika od kojih većina živi u općinama koje su u sastavu Federacije BiH, dok je onih koji žive ne teritoriju Republike Srpske manje od šest tisuća.

U 48 župa koliko ih ima biskupija u 2022. godini krštena je 351 osoba, dok ih je crkveno pokopano 694.

Biskup Komarica je u intervjuu kazao kako je to rezultat brutalnih ratnih progona, ali i činjenice da se o Hrvatima-katolicima u tom dijelu BiH nitko nije istinski brinuo.

„Mi ne bismo bili u ovoj situaciji da je bilo više pomoći od strane onih kojih su nam mogli i trebali pomoći“, kazao je biskup Komarica odgovarajući na pitanje novinara je li HDZ BiH kao vladajuća stranka sa svojim predsjednikom Draganom Čovićem učinio što je mogao i trebao kako bi se pomoglo Hrvatima Banjolučke biskupije u osiguranju njihova povratka i ravnopravnosti u RS.

Istaknuo je kako je sve to što se zbivalo tijekom posljednjeg rata i u poratnom razdoblju nastavak neke vrste povijesnog usuda po kojemu su katolici u tom dijelu BiH uvijek bili prepušteni Božjoj providnosti.

„Oni kroz stoljeća nisu imali svog političkog predstavnika, a nemaju ga ni danas ali su imali kakve-takve duhovne vođe i nisu se odrekli svoje pripadnosti katoličanstvu“, kazao je biskup Komarica.

Strašnim je grijehom pred Bogom nazvao izgon ljudi iz njihovih domova.