Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica predvodio misno slavlje povodom patrona župe Marija Zvijezda

Banja Luka (IKA/TABB)

Svetkovina Velike Gospe, ujedno patron banjolučke župe Marija Zvijezda svečano je proslavljen u toj najvećoj župskoj crkvi banjolučke biskupije. Osim jutarnje i večernje mise, kojima su prethodile pobožnosti pred slikom Uznesenja Marijina, središnje misno slavlje je predvodio banjolučki biskup Franjo Komarica.

S njim su, osim župnika Zvonke Topića, suslavili i župnik i dekan banjolučki preč. Vladislav Žarko Ošap, župnik župe Budžak i ujedno vojni kapelan vlč. Marijan Stojanović te dugogodišnji misionar u Južnoameričkoj državi Peru u glavnom gradu Lima, prelat Njegove Svetosti Drago Balvanović. Posluživao je trajni đakon Sisačke biskupije vlč. Vjekoslav Uvalić, rođeni Banjolučanin.

U svečanoj procesiji prije mise slika Gospina uznesenja, koja se trajno nalazi u lađi crkve donesena je pred oltar. Na misi su bili nazočni brojni vjernici, ne samo iz banjolučkih župa nego i iz Hrvatske, Slovenije, a bilo je i onih banjolučana koji kao nekadašnji prognanici i izbjeglice danas žive u Njemačkoj, Nizozemskoj i Kanadi.

Biskup Komarica je na početku misnog slavlja izrazio svima dobrodošlicu i zahvalio im na njihovoj ljubavi prema Presvetoj Djevici i Bogorodici Mariji čiju su dragocjenu pomoć zacijelo svi osjetili u svome životu.

Nakon navještenog evanđelja, biskup je održao propovijed. Najprije je podsjetio nazočne da su svi oni došli sudjelovati u proslavi radosnog, spasonosnog događaja kojeg je ostvario Bog Stvoritelj i Spasitelj sa svojim ljubljenim stvorenjem, najdičnijim predstavnikom ljudskog roda i najvjernijim suradnikom svojim, Presvetom Bezgrešnom Djevicom Bogorodicom Marijom, kada ju je „dušom i tijelom, nakon dovršetka njezinog zemaljskog života uznio na nebo“.

Zatim je sve pozvao na promišljanje o njihovoj vlastitoj vjerodostojnosti – kao ljudi, kao kršćani katolici i kao štovatelji Marijini: koliko su istinski, svjedočeni vjernici u utjelovljenog Sina Božjega Isusa Krista, ubijenog i uskrsloga, vjernici u „uskrsnuće tijela i u život vječni“ i vjernici uznesenja Marijina na nebo. Zatim, koliko su vjernici utemeljene kršćanske nade u ispunjenje Božjeg obećanja i koliko su vjernici djelotvorne kršćanske ljubavi.

Podsjetio je na istinu kako ni uskrsli Krist ni njegova na nebo uznesena Bezgrešna Majka Marija nisu napustili zemlju ni ljudski rod, nego im je stalo do dolaska u nebo svakog čovjeka kojega je Bog iz ljubavi stvorio i kojega trajno ljubi. Ni Isus ni Marija ne zatvaraju uši i oči pred bezbrojnim vapajima i nevoljama „prognanih sinova Evinih u ovoj suznoj dolini“, nego su trajno spremni pomoći svima da brojne i raznovrsne životne poteškoće i probleme uspješno svladavaju i sigurna koraka hodeći za njima stignu u svoju pravu, u vječnu domovinu – u nebo.

Propovjednik je to pojasnio s nekoliko primjera iz života svetaca i velikana Crkve kao i iz osobnog dugogodišnjeg životnog iskustva, osobito onog uz lik i ulogu presvete Djevice Marije. Spomenuo je spasavajuću ulogu Djevice Marije tijekom dramatičnog pogroma nad banjolučkim katolicima koji je započeo upravo uz svetkovinu Velike Gospe 1995. te vrlo prepoznatljivo i izvanredno Gospino djelovanje u stasanju i afirmiranju brojnih poslova i djelovanja koja provodi Europski centar za mir i suradnju u Kući susreta Marija Zvijezda tijekom protekle tri godine svoga postojanja. Pozvao je nazočne da se diljem Europe i izvan nje širi „radosna vijest“ o pojavi „nove zvijezde nade na jugoistoku Europe“, u banjolučkoj Mariji Zvijezdi. Obilježavanje treće obljetnice osnutka tog Europskog Centra svečano će biti obilježeno 19. i 20. rujna 2023.; uz 198. rođendan osnivača samostana Marija Zvijezda, Sluge Božjeg o. Franje Pfannera.

Biskup je potaknuo sve da nastave trajno u svome srcu njegovati i sačuvati sliku drage Gospe na nebo uznesene, Majke dobrog savjeta, Majke Crkve i Majke svih naroda i Kraljice mira te da se molitvom, žrtvom i na druge načine uključe u aktualnu akciju spašavanja preostalog jedinstvenog, velikog duhovnog, kulturnog i civilizacijskog blaga bivše trapističke opatije Marija Zvijezda.

Pri kraju mise se nazočnima kratko obratio i misionar prelat Balvanović. Govorio je o velikom štovanju Gospe kod svih naroda Latinske i Južne Amerike te potaknuo nazočne da i oni ostanu vjerni u svome štovanju Gospe.

Veliki mješoviti pjevački zbor pjevača banjolučkih župa predvođeni s. Julijanom Djaković, milosrdnicom na velikim orguljama otpjevao je pri kraju mise zajedno sa svima nazočnima himan “Tebe Boga hvalimo” i himan Mariji Zvijezdi.

Proslavi svetkovine patrona župe prethodila je trodnevnica s posebnim pobožnostima u čast Gospe i misnim slavljima.