Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić blagoslovio reljef bičevanog Krista s anđelima

Sisak (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić blagoslovio je u ponedjeljak 5. prosinca, na sam dan 13. obljetnice ponovne uspostave Sisačke biskupije, u atriju Biskupijskog ordinarijata u Sisku reljef bičevanog Krista s anđelima, rad akademske kiparice Linde Kršnjavi.

Reljef je završni motiv zida Hrvatskih mučenika na kojem se nalaze kipovi bl. Miroslava Bulešića, sv. Nikole Tavelića, sv. Marka Križevčanina, bl. Jule Ivanišević i bl. Alojzija Stepinca.

Nakon blagoslova biskup je u Pastoralnom centru katedralne župe predvodio misno slavlje u zajedništvu s biskupskim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, ekonomom mons. Zdravkom Novakom i kancelarom mr. Jankom Lulićem.

U homiliji biskup se osvrnuo na pročitanu Božju Riječ istaknuvši kako prorok Izaija iznimno lijepo opisuje jedan zanimljiv obrat koji čini Bog, a to da je da pustinji daje da se pretvori u cvjetni vrt. „On daje da se zemlja suha i nenastanjena ispuni vodom i da razno cvijeće cvate i da tako označi život. Bog je taj koji daje život, a pustinja je znak smrti. Zato prorok govori kako je Izrael ta pustinja, taj narod koji je bio prognan i odveden u ropstvo, ali koji će se vratiti. Bog će ga uskrisiti i opet će oživjeti njegov duh i dat će mu da procvate. Tako se Bog pokazuje kao onaj koji čini čudo i koji preokreće ljudske nemoći u jednu novu situaciju, daje nadu, radost.“

Tumačeći Evanđelje po Luki koje govori o tome kako su Isusu dok je naučavao donijeli bolesnog čovjeka, biskup je rekao kako je zanimljivo kako je to Gospodin ozdravio tog bolesnika. „Spustili su ga kroz krov kako bi mu Isus pomogao, On mu kaže ‘sinko opraštaju ti se grijesi’. Onda su farizeji i pismoznanci počeli mrmljati o tome tko je taj da grijehe oprašta, a Isus se upušta u dijalog i govori: Zar mislite da je lakše reći opraštaju ti se grijesi, nego reći uzmi postelju i hodi. I doista, što je od toga lakše? Mi u našoj biskupiji izgrađujemo razorene crkve, podižemo srušene i oštećene kuće… je li teže ponovo uspostaviti normalno stanje, podići ono što je palo i što je krhko, čovjekovo zdravlje koje mu je oduzeto ili očistiti čovjekovu dušu i podići srušenog čovjeka. Ne srušenu zgradu ili narušeno zdravlje, podići čovjekov duh, dati mu da živi novim životom, dati mu novu nadu, to Isus čini. On time otvara novu budućnost svima nama, oprašta nam grijehe. Mi smo pozvani da u ovo vrijeme adventa čistimo dušu i da dopustimo Gospodinu da nas obnovi, da nas očisti i da nas ispuni novom nadom i novom hrabrošću“, ohrabrio je biskup okupljene.

Na kraju poručio je i neka rođenje Sisačke biskupije koje se dogodilo prije 13 godina „bude na duhovnu okrjepu svima nama, a posebno onim starijima i nemoćnima, svima koji se bore sa životom, kojima je teško i koji su stradali u potresu, ali i svim našim obiteljima da ustraju u ljubavi i zajedništvu te mladima da se ne izgube na stranputicama života i da pronađu pravi put“.