Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić uveo u službu novog župnika petrinjske Župe sv. Ivana Pavla II.

Petrinja (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić predslavio je u nedjelju 28. kolovoza svečanu misu u bogoslužnom prostoru Župe sv. Ivana Pavla II. u Petrinji i tom prigodom u službu uveo novog župnika fra Matu Bašića, OFM.

Na početku, biskup Košić je zajednici predstavio novog župnika pozvavši okupljene na molitvu i pomoć fra Mati te je zaželio mnogo zajedničkog uspjeha i dobre suradnje na dobrobit njihove zajednice i čitave Crkve.

Biskup je najavio i da će na blagdan sv. Ivana Pavla II. u subotu, 22. listopada, biti svečano polaganje kamena temeljca i blagoslov početka radova na novoj župnoj crkvi koju ta župa strpljivo čeka od svog osnutka.

U homiliji, predslavitelj je poručio da Riječ Božja na 22. nedjelju kroz godinu progovara o kreposti poniznosti. „U prvom čitanju iz Knjige Sirahove taj starozavjetni mudrac daje savjete i govori nam da je važno biti krotak i ponizan u svom poslu jer takvoga svi više vole nego da darove dijeli, te da nema lijeka bolesti oholnika. Tu, dakle, on suprotstavlja poniznost i oholost. Znamo da je oholost prvi od sedam glavnih grijeha i znamo da je i đavao u tome pao kao anđeo. On nije htio služiti i nije se htio pokoriti Božjoj zapovijedi. Oholost se nalazi u tome da čovjek o sebi misli da je on najveći, da on je on zapravo na mjestu Boga i da on treba odlučivati što je dobro i zlo. Tako zapravo sam sebe degradira, jer to nije njegovo mjesto. Bog nije čovjeka stvorio da se tako ponaša, nego da bude skroman, da bude ponizan i to je njegova istina. Zapravo, ponizan znači živjeti u istini o sebi“, rekao je biskup. Kao primjer je istaknuo osobito poniznog čovjeka sv. Ivana Krstitelja koji je poznavao svoje granice.

Sisački biskup upozorio je da je oholost često problem u ljudskim odnosima. „Kada bi se netko izdizao i htio biti taj koji sve odlučuje i koji sve zna, često bi nekako navukao jedan prijezir i tada ne bi bilo dobro ozračje ni u obitelji, ali ni u bilo kakvoj drugoj zajednici, pa ni u župi. Ni župnik nije tu zato što sve zna, ni biskup zato što je on najveći, nego, mi smo tu da služimo. Upravo tako kako nas je Isus učio na Posljednjoj večeri, prati noge jedni drugima, biti dakle kao robovi, kao sluge koji drugima pomažu da dođu do puta Božjega i da ostvare svoj životni cilj.“

„Ima jedna poslovica koja kaže da ohol čovjek sve zna, razborit čovjek uči, a ponizan, čitav život uči. Dakle, ponizan čovjek zna da ne zna i priznaje to da ne zna i želi učiti. Želi priznati tu svoju potrebu da neprestano spoznaje i raste u svojoj ljudskosti. Međutim, oholica misli da sve zna. I s takvim ljudima je najteže. Evo, Gospodin je kao ponizni sluga došao svima nama služiti. On sam sebe ponizi postavši čovjekom radi našega spasenja“, zaključio je biskup.

Naposljetku je pozvao na molitvu za novog župnika koji je, kako je rekao, preuzeo župu i želi služiti svima i biti u Crkvi znak okupljanja, a ne dijeljenja.

Na kraju, biskupu je na uvođenju u službu i upućenim riječima zahvalio fra Mate. Poručio je da je velika radost te župne zajednice, pune vjere, kada je njihov pastir s njima.

Uvođenja u službu novih župnika održana su iste nedjelje i u drugim župama Sisačke biskupije. Župnika župe Pisarovinska Jamnica Igora Borića u službu je uveo biskupski vikar mons. Marko Cvitkušić, novog župnika župe Sunja Ivana Kuzmića u službu je uveo kancelar preč. Janko Lulić, a novog župnika župe Komarevo Josipa Bulata u službu je uveo ekonom mons. Zdravko Novak.