Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Križić na proslavi Stepinčeva u blaženikovoj župi u Ogulinu

Ogulin (IKA)

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić predvodio je na Stepinčevo u nedjelju 10. veljače misno slavlje u župi bl. Alojzija Stepinca u Ogulinu.

Bila je to 18. proslava spomendana hrvatskog blaženika u toj župi i deseta u novoj župnoj crkvi posvećenoj bl. Stepincu. Koncelebrirali su mjesni župnik fra Petar Grubišić, biskupov tajnik Mišel Grgurić kao i franjevci trećoredci fra Marko Vrgoč, fra Marko Neretljak, fra Rafo Lukarić i fra Mirko Gregov, dok je misu animirao župni zbor pod vodstvom Sanija Franecetića.

Premda je prošlo već 59 godina od smrti bl. A. Stepinca njegov lik ne blijedi nego sve jače nadahnjuje narod kao ikona vjere i siguran putokazu hodu naše Crkve danas, poručio je na biskup Križić.

Vrijeme u kojem je živio Alojzije Stepinac bilo je teško i krvavo, a za života je promijenio tri režima u kojima je bilo previše zla i u kojima je on bio ‘persona non grata’. Smetao im je svima jer je osuđivao nepravdu i prema svakom čovjeku bez obzira na njegovu vjeru ili nacionalnu pripadnost. Režim prve Jugoslavije ga je mrzio jer je dizao glas za hrvatska prava i slobode, a u NDH je smetao jer je osuđivao nepravdu i nasilje prema drugima i drugačijima. Čak su ga optuživali da ne podržava hrvatsku neovisnost. Dva režima je uspio preživjeti, ali ne i onaj treći komunistički i ateistički. Po uzoru na sv. Ivana Krstitelja na čiji je blagdan zaređen za biskupa, Stepinac nije prezao prenositi istinu i suprotstaviti se vlasti, baš kao i Ivan Krstitelj Herodu. Osuđen je što se usudio kritizirati zlodjela komunističkog režima, a napadi su počeli dolaskom partizana u Zagreb. Tužitelj u procesu Stepincu Jakov Blažević rekao je u intervjuu Studentskom listu 1970. godine da Stepinac ne bi bio osuđen da je bio fleksibilniji, dok je Josip Broz u intervjuu New York Timesu 1950. godine izjavio da je bilo slučajeva a da su nedužni stradavali u interesu države, rekao je biskup.

Na svetkovinu Svi svetih 1945. Stepinac je poručio da je njegova politika uvijek bila spašavati duše i ljubiti ih. Stepinac nije nikada mrzio a borio se za čovještvo. Kada trpiš zbog Boga ništa te ne može slomiti, posvjedočio je svojim primjerom zagrebački nadbiskup. On je još od studentskih dana bio čovjek molitve a njegovo je geslo bilo „U tebe se Gospodine uzdam“. Molitvom je prikazivao svoj narod Bogu. Njegova poruka aktualna je i danas. Samo je pošten život znak rodoljublja. Ljubav prema svom narodu ne sastoji se od pustih fraza nego preko kreposti, po čemu će blaženi Alojzije Stepinac ostati trajni uzor našoj Crkvi, zaključio je biskup Križić.