Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Milovan blagoslovio nišu za relikvije bl. Miroslava Bulešića u Puli

Pula (IKA)

Na uočnicu 73. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića, u nedjelju, 23. kolovoza umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan blagoslovio je u župnoj crkvi Sv. Pavla apostola u Puli novu nišu gdje su položene i trajno će biti izložene relikvije bl. Bulešića za javno štovanje.

Relikvije je ta župa svečano primila od vicepostulatora u kauzi za kanonizaciju bl. Bulešića, vlč. mr. Ilije Jakovljevića ove godine u prigodi svog župnog blagdana, sv. Petra i Pavla apostola, 29. lipnja.

Biskup Milovan je u homiliji istaknuo da su sveci ti koji su živjeli Evanđelje. Neka ova niša s relikvijama blaženika, svima onima koji budu ušli u ovu crkvu, bude podsjetnik i prigoda da se preporuče zagovoru bl. Miroslava, rekao je mons. Milovan. Kao što se kaže da su zvonici kažiprst, znak koji nam upućuje pogled prema nebu a misao prema Bogu, tako su relikvije znak i podsjetnik da se obratimo blaženiku molitvom za zagovor. Svi koji su ga osobno poznavali rekli su u svojim svjedočanstvima da je vlč. Miroslav svaki dan živio kao jedno predanje, kao nastojanje življenja evanđelja, istaknuo je između ostalog u homiliji mons. Milovan.

Na kraju misnoga slavlja, uz prigodne zahvale, župnik, pulski dekan preč. Milan Mužina kratko je ispripovijedio svojevrsnu povezanost svojega svećeničkoga poziva s blaženikom. Naime, rekao je vlč. Mužina, kada se pročulo za mučeništvo koje je podnio bl. Bulešić, jedan mladić iz središnje Istre, iz okolice Žminja, Pavao Modrušan osjetio je poziv na svećeništvo. Na sprovodu tog mladog svećenika koji je poginuo vrlo mlad u prometu, preč. Mužina je osjetio poziv te je iz učiteljske škole prešao u Biskupsko sjemenište u Pazinu. Istaknuo je da je upravo zbog toga želio u župi gdje je sada na službi postaviti relikvije bl. Bulešića za javno štovanje.