Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Mrzljak na Josipovo slavio misu u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu

Zagreb (IKA)

Svetkovina sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, zaštitnika Crkve i Domovine, proslavljena je u zagrebačkoj Bogosloviji u utorak 19. ožujka svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, u zajedništvu s odgojiteljima Bogoslovije, svećenikom Varaždinske biskupije vlč. Nikolom Tomaševićem, bogoslovima i redovnicama, izvijestio je NBS.

Prije početka euharistijskog slavlja rektor preč. Željko Faltak pozdravio je nazočne, posebice slavitelja mons. Mrzljaka. Rektor je biskupu zahvalio na odazivu da predvodi misu u Bogosloviji prigodom imendana te spomena 25. obljetnice biskupskog ređenja i 80. godine života. Preč. Faltak čestitao je imendan i odgojitelju vlč. Josipu Đurinu, kao i drugim slavljenicima.

Na početku euharistijskog slavlja biskup je uveo u slavlje mišlju o svetom Josipu kao zaštitniku obitelji. Istaknuo je kako su Crkva i Bogoslovija jedna obitelj, a sveti Josip njezin zaštitnik.

Biskup Mrzljak u propovijedi se spomenuo dana provedenih u Bogosloviji te je istaknuo karakteristiku svetog Josipa koja je uvijek bila prisutna za njegovih studijskih dana, a to je šutnja. Šutnja je potrebna, istaknuo je biskup, kako bi osoba mogla dobro osluškivati glas Božji, pogotovo u Bogosloviji kada Bog govori i priprema na službu u koju poziva. Mons. Mrzljak pozvao je bogoslove da njeguju šutnju poput svetog Josipa, a posebno kroz blizinu Isusu u kapeli. Dijeleći osobno svjedočanstvo o životu u Bogosloviji, biskup je istaknuo kako upravo u kapeli najbolje vidimo sebe. Šutnja pred Gospodinom vodi u promišljanje i u ulazak u sebe kako bi se moglo dobro razlučiti.

Propovjednik je s bogoslovima podijelio i osobno svjedočanstvo susreta s blaženim Alojzijem Stepincem, koji mu je pred ulazak u sjemenište rekao da se trudi biti dobar svećenik.

Biskup Mrzljak pozvao je bogoslove da pred brigama, strahovima i slabostima budu poput svetog Josipa te čuju Gospodinove riječi: „Ne boj se!“. Propovijed je zaključio riječima: „Nemojmo gubiti Isusa! Nećemo ga izgubiti jedino ako smo s Njime. Naša je zadaća otkrivati istinu, a ona je sama Krist.“

Nakon euharistijskog slavlja svi su se okupili oko obiteljskog stola, a prigodnu čestitku biskupu i odgojitelju vlč. Đurinu uputio je bogoslov pete godine Pavao Prusina.