Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Perić blagoslovio križni put u stolačkoj župi

Stolac (IKA)

Prvoga dana trodnevnice u čast sv. Ilije Proroka, naslovnika župne crkve i zaštitnika stolačke župe, u petak, 17. srpnja apostolski administrator Mostarsko-duvanjske biskupije Ratko Perić blagoslovio je križni put i slavio misu kod Zavjetnog križnog puta na Križevcu.

Za stolački Križni put biskup je napisao molitve koje su uklesane na prvih šest podignutih postaja. Od 7. do 14. postaje postavljeni su samo drveni križevi u betonskim postoljima.

Pučka procesija, s križem i svijećama na čelu, uspinjala se na Križevac s pjesmom: „O, Isuse, daj da pjevam“ prema Pristupnu križu koji je kao odliven „križ-stećak“ s Radimlje. Tu je biskup Perić izmolio blagoslovnu molitvu i blagoslovio vodom Križ i svih šest novopodignutih postaja. Biskup je održao i kratki nagovor.

Nakon blagoslova i pobožnosti križnog puta slavljena je misa. Župnik don Rajko Marković protumačio je projekt Križnoga puta. „Projektantov osnovni motiv za vizualan izgled ovoga Križnoga puta jest otvoreni molitvenik u rukama naših majki i molitveni zvuci svećenika i vjerničkoga puka prema nebu. Postaje se sastoje od dvije kamene ploče koje tvore ‘molitvenik’. Ploče su kameni monoliti od lokalnoga kamena tipa dolit. Na lijevoj je ploči urezan križ u raznim oblicima sa stećaka s Radimlje, a iznad križa uklesani su rimski brojevi postaja izvedeni nadgradno u kamenoj ploči. Na desnoj je ploči u gornjem dijelu naslov postaje, ispod toga je slika postaje u reljefu, a ispod reljefa, prigodna molitva. Postaje su Križnoga puta unificirane, ali je kut postavljanja ploča u odnosu na postament različit, odnosno kut između dvije ploče (gledano ispred postaje) na prvoj je najveći, a na zadnjoj najmanji, tako da se ima dojam otvaranja molitvenika“, pojasnio je don Rajko.

Govoreći u propovijedi o proroku Iliji kao navjestitelju Božje pravde – nagrade i kazne, biskup Perić je rekao: „U naš je život ugrađeno načelo pravednosti. Pravednosti Božje. Bog izravnava sve naše račune. Sve dobro koje smo učinili, vraća nam se u krilo. Ali i sve zlo koje smo učinili jednako nam se vraća u krilo. Ne mora to biti ovoga tjedna ni ovoga mjeseca niti ove godine. Dug je ovaj život na zemlji, a Bog ima i svu vječnost da poravna račune kao valovlje morsko. I da nagradi i da kazni“.

Na povratku s Križevca već se upalila gradska rasvjeta, pa se mogao vidjeti osvjetljeni Križni put. Oglasila su se i gradska zvona sa zvonika na Biskupijskom centru u Stocu, navodi se u izvješću na mrežnoj stranici župe sv. Ilije Proroka u Stocu.