Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Pozaić: U današnjem svijetu postoji kriza očeva, pa i kriza roditelja

Karlovac (IKA )

Oko 1500 članova Marijine legije Regije Zagreb hodočastilo je u subotu 6. listopada u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovac.

Misno slavlje predvodio je umirovljeni zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić u zajedništvu s rektorom Nacionalnog svetišta mons. Antun Sente, ml., glavnim duhovnikom Marijine legije Regije Zagreb o. Ivanom Cindorijem te još desetak svećenika duhovnika Marijinih legionara. Okupljene hodočasnike na početku misnog slavlja pozdravio je o. Ivan Cindori te predsjednica Marijine legije – Regije Zagreb Marijana Oroz. Marijini legionari iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Austrije boravili su u Josipovom svetištu cijelu subotu te su uz slavlje euharistije sudjelovali u molitvi svojih legionarski molitava, pobožnosti Presvetom Oltarskom Sakramentu i križnom putu.

U propovijedi biskup Pozaić rekao je da se „sigurno, Majka Marija posebno raduje kad vidi mnoštvo svojih legionara u svetištu svoga Josipa“. Sasvim je razumljivo da članovi Marijine legije hodočaste u svetište svetog Josipa, pogotovo u ovo vrijeme kad smo još uvijek u sjeni milosti Godine svetog Josipa, koja je bila za Zagrebačku nadbiskupiju proglašena od blagdana do blagdana svetog Josipa, tj. od 19. ožujka 2017. do 19. ožujka 2018., istaknuo je biskup.

Predstavljajući svetog Josipa kao čovjeka od malo riječi, biskup Pozaić kazao je kako je „danas oko nas sve puno i previše riječi, potrebnih i nepotrebnih, dobrih i zlih“. “Na neke smo sintagme već navikli: genetsko inženjerstvo, političko, financijsko, pravosudno, izborno, demografsko, ideološko… Susrećemo i novu stvarnost: lingvističko inženjerstvo ili sugestivni lažni rječnik, upotreba ispraznih, zavodljivih, dvosmislenih, besadržajnih riječi. Tako se, prema potrebi, novo ljudsko biće, tek začeti čovjek, naziva conceptus, pre-embrio, biološki materijal, nakupina stanica… Neslućene manipulacije pokrivaju se zvučnim nazivima: medicinski potpomognuta oplodnja (in vitro) ili zamjensko majčinstvo; abortus nije više ubojstvo već samo prekid trudnoće – kao da će se nastaviti, ili pravo na izbor – pro choice – a što je ubojstvo; umjesto o eutanaziji, ubojstvo čovjeka pri kraju života, govori se o dostojanstvenom umiranju“, upozorio je biskup Pozaić. U definiciji o obitelji ne smije se spominjati otac i majka – i dijete. Dijete napose smeta. Međutim, ako se izbaci dijete, obitelj može biti bilo što, upozorio je biskup Pozaić, primijetivši da je “Istovremeno, opća povika – ovaj puta s pravom – na demografsku katastrofu u hrvatskom narodu, jer djece nema“.

Prema biskupovim riječima, zlo govora i rječnika – nastavlja se. „Postalo je važno biti politički korektan, a ne moralno korektan: pošten, pravedan, vjeran, istinoljubiv“, kazao je biskup te dodao: “Promatramo svetog Josipa kao oca obitelji. U današnjem svijetu postoji kriza očeva, pa i kriza roditelja. Najprije očevi, a onda i majke, pretvorili su se u svojevoljne izbjeglice iz vlastite obitelji. To je tragedija za današnje i buduće naraštaje”.

Marijina legija je katolička laička organizacija koja je nastala u irskome glavnom gradu Dublinu 7. rujna 1921. godine. Početak joj je bio vrlo skroman: petnaestak laika, većinom mlađe dobi, zajedno s o. Michaelom Toherom, svećenikom Dublinske nadbiskupije, okupilo se na molitvu i promišljanje o tome kako bi najbolje mogli ugoditi Bogu i probuditi ljubav prema njemu u svijetu. Tako su započeli s apostolatom. Među pokretačima tog prvog sastanka bio je i sluga Božji Frank Duff (1889.-1980.), koji je kasnije imao odlučujuću ulogu u razvoju i širenju organizacije. Idejom laičkog apostolata Marijina legija bila je ispred svog vremena jer će tek Drugi vatikanski koncil općenito naglasiti apostolsku dužnost svakog kršćanina.

Marijina legija danas djeluje u 170 država diljem svijeta. Djelatnih i pomoćnih (molitvenih) članova zajedno ima više od 10 milijuna. U mnogim zemljama Legija je darovala brojne mučenike – u Kini oko 4000 legionara junački je poginulo za svoju vjeru, a oko 20.000 bilo ih je utamničeno.

U Hrvatskoj Legija djeluje od 1956. godine. Legijini ogranci postoje u Đakovačko-osječkoj, Požeškoj, Zagrebačkoj, Sisačkoj, Bjelovarsko-križevačkoj, Varaždinskoj, Riječkoj, Zadarskoj, Šibenskoj i Splitsko-makarskoj (nad)biskupiji. Najviše vijeće Marijine legije za područje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije je Regija Zagreb.