Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Radoš predvodio misu o petoj obljetnici Dječjeg vrtića sv. Nikole u Belici

Belica (IKA)

O petoj obljetnici Dječjeg vrtića svetog Nikole u Belici, varaždinski biskup Bože Radoš predslavio je misu u utorak 5. prosinca 2023., u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Belici.

Misu su suslavili generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić i župni upravitelj u Belici vlč. Karlo Kruljac.

Na početku mise biskup Radoš pohvalio je djecu što su lijepo i glasno zazvala Gospodina da im dođe. „Gospodin nam dolazi po dragim ljudima. Šalje pred sobom one koje i mi volimo. Jedan od njih je sv. Nikola. Sv. Nikola je vaš prijatelj. Vi ste u njegovoj kući, polazite vrtić koji nosi njegovo ime. I mi želimo biti blizu njega, da nam Bog po njemu pošalje darove. Zato smo generalni vikar i ja došli s vama čekati sv. Nikolu, zajedno s vašom ravnateljicom, odgojiteljicama, roditeljima, načelnikom“, kazao je.

U homiliji je zahvalio djeci što su lijepim pjevanjem zapravo dvostruko molili. „Posebno je lijepo danas pjevati u crkvi kad čekamo sv. Nikolu, čiji blagdan već večeras počinjemo slaviti“, kazao je mons. Radoš te naglasio da taj svetac posebno voli djecu te je djeci ispričao tri priče, legende o njemu.

Nakon što ih je ispripovijedao, naglasio je „da nas Bog beskrajno voli, i čuva više nego što to čini naš otac, pazi nas i liječi naše bolesti više nego naša majka koja nas beskrajno voli, pravedniji je od svih zemaljskih sudova te nas i oslobađa kad smo krivi. Kako ne bismo voljeli čovjeka koji nosi slatke poruke koje slade život. Nikola je u mnogim dijelovima svijeta viđen kao onaj koji nosi nešto slatko. Mi ćemo to večeras vidjeti kroz slatkiše. Ali, ne zaboravimo da smo jedni drugima u životu pozvani donositi slatkoću, a ne gorčinu.“

„Neka nas sv. Nikola potakne da osjetimo radost te da budemo svjesni da svaka ljubav i radost dolaze od dragog Boga“, zaključio homiliju biskup Radoš.

Na misi su nazočili ravnateljica vrtića Katja Srnec, odgojiteljice, roditelji te načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi.

Nakon mise, u Društvenom domu u Belici održana je priredba na kojoj su nastupila djeca iz vrtića sv. Nikole u Belici, nakon koje ih je posjetio „sveti Nikola“ te ih darivao.

Dječji vrtić sv. Nikole u Belici katolički vrtić čiji je osnivač Varaždinska biskupija. Ima četiri odgojno-obrazovne skupine, osmero odgojitelja i stručni tim koji čine logoped i psiholog. Vrtić pohađa 65 djece, a taj broj udvostručen je u proteklih pet godina.

Ravnateljica Srnec ističe da su odgojiteljice ove godine završile katehezu Dobrog Pastira u Đakovu te je najavila da planiraju djecu odgajati prema Montessori pristupu. Imaju više programa, a posebno je istaknula folklor za koji dobivaju pohvale, a surađuju i s lokalnim KUD-om u Belici.