Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Radoš u Varaždinu: Mir ne stvaramo nigdje daleko, on uvijek počinje od nas

Varaždin (IKA)

Varaždinski biskup mons. Bože Radoš predslavio je euharistijsko slavlje u varaždinskoj katedrali prvog dana nove građanske godine, na svetkovinu Marije Bogorodice i Svjetski dan mira.

Na početku svete mise mons. Radoš  podsjetio je kako se Bog upisao u čisto srce Djevice Marije te došao među nas po Majci Djevici.

S Marijom započinje nova godina, nova era, novi život, novi vijek – nešto posebno novo

“Bog se uvijek želi upisati u čisto srce. Na početku smo nove građanske godine i Bog nam otvara nove stranice, čiste stranice, na koje želi upisati najprije svoje Ime”, naglasio je biskup, dodajući kako “Njegovo ime znači Bog spašava”.

U svojoj homiliji biskup Radoš nastojao je povezati tri teme koje obilježavaju dan 1. siječnja: započetu novu građansku godinu, Svjetski dan mira te svetkovinu Blažene Djevice Marije Bogorodice. Ključ za povezivanje pronašao je u Riječi Božjoj. Izvještaj iz evanđelja vodi ondje gdje se rodilo Dijete kojemu ovih božićnih dana vjernici stalno navraćaju – žele biti dio tog svijeta koji donosi nešto novo, posebno. Na današnji dan u taj svijet ulazi se u društvu pastira.

“Jer su oni prvi pozvani da dođu vidjeti. Pozvani. Sami se ne bi pozvali, njih se redovito ne poziva kad se rodi dijete, pogotovo ako je rođen novi Kralj, Spasitelj. Ali imaju pozivnicu od onih koji mogu pozvati: od glasnika, “poštara” Neba, od anđela”, rekao je biskup Radoš pojašnjavajući još kako ljude danas s pastirima povezuje činjenica da su za taj posjet, ljudski gledano, nespremni, ali Bog čovjeka čini spremnim da pođe. “Približavaju se snagom poziva koji su dobili od Boga.”

#Dva su načina pristupa Bogu: pristup pastira te Marije. Pastiri će pogledati, vidjeti događaj Božji, Riječ Božju koja je tijelom postala i otići s radosnom viješću javiti dalje. Marija je, pak, primila Riječ Božju u svome srcu, dala je Riječ svijetu i sve što se događa vezano uz Riječ, pohranjuje u svojoj duši. S Marijom započinje nova godina, nova era, novi život, novi vijek – nešto posebno novo”.

Danas, dok molimo za mir, neka se u nama iznova očisti i obnovi dijete

“Ona je početak boljega svijeta, jer je majka Onoga koji je mir naš, Spasitelj.” naglasio je mons. Radoš te poručio kako na ovaj dan, kada razmišljamo i molimo za mir, “svoj pogled bacamo prema svim majkama koje su nosile čedo u utrobi – i one nose sve događaje u svome srcu. Danas molimo za sve majke da stalno gledaju na svoje dijete i da djecu upućuju da su stvorena iz ljubavi, i da drugima nikada ne nanose nepravdu, ne donose nemir, ne daj Bože, rat ili ubojstvo”, rekao je mons. Radoš.

Svratio je pozornost okupljenih i na dijete – osobu koja je uvijek u središtu. I promatrajući dijete, može se reći da je mir upravo poput djeteta: krhak, nije stamen, treba polako sazrijevati, treba ga stalno paziti, u njega stalno treba ulagati. Bog je došao među nas kao dijete, jer je htio proći kroz tu povezanost koju svatko od nas ima sa ženom, s majkom. Prvo i jedino što nam je svima zajedničko i urođeno jest da smo svi nečija djeca, a po Onome koji je rođen i mi postajemo djeca Božja. Dijete, pak, ne može preživjeti samo, a ta činjenica kao da želi usaditi u nas ljude osjećaj zahvalnosti te svijest da sami sebi nismo dostatni.

“Danas, dok molimo za mir, neka se u nama iznova očisti i obnovi dijete koje je zahvalno, koje je prošlo taj put blizine, potrebe drugih, suradnje s drugima. Mir ne stvaramo nigdje daleko, nego on uvijek počinje od nas, u srcu čovjekovom, u čovjekovoj nutrini”, naglasio je mons. Radoš.

Neka nam Gospodin podari milost da učinimo nešto dobro na Njegovu slavu  

Na kraju je potaknuo da, u vremenu pred nama koje nam Gospodin daje da ga ispunimo, pitamo o Njegovoj volji, što činiti u predstojećoj godini, jer Gospodin je svakome dao vrijeme, ali i dužnosti. Gospodin je onaj kojeg treba moliti da svakome osobno otkrije što je to što treba činiti, dok je, općenito gledajući, svima zadano da čine dobro na slavu Božju.

“Gospodin nam je dao vremena, hvala mu na vremenu, neka nam dadne i milost da učinimo nešto dobro na Njegovu slavu. To je najviše što možemo učiniti”, zaključio je svoju homiliju biskup Radoš.

Uz mons. Radoša na ovom misnom slavlju su koncelebrirali i generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić te kanonici Stolnog kaptola preč. Mirko Horvatić, preč. Damir Bobovec i preč. Mario Kopjar.